logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Din Psikolojisi

Soru 1:

I. dindarlık dinamik bir yapı ve süreçtir II. dindarlık hayatın her alanında etkisini gösterir III. dindarlık kişinin ruhsal sağlığına göre değişiklik gösterir IV. dindarlık siyasi ve toplumsal olaylara göre değişebilir V. dindarlık yaşa göre değişebilir Din psikolojisi hem öznel, bireyin iç dünyasında yer alan dini ele alır hem de kültürel bir gerçeklik olarak var olan dinin psikolojik yönünü inceler. Yukarıdaki  dindarlık özelliklerinden hangisi bu durumla ilişkilidir?

Soru 2:

Dini, inanan insan için yaşama gücü ve hayat kaynağı olarak değerlendiren düşünür kimdir?

Soru 3:

Aşağıdaki bilim adamlarından hangisi “Tanrı Noktası”, “İnanç Geni” vb. gibi dindarlığın biyolojik kaynakları ile ilgili araştırmalar yapmamıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi dindarlığı etkileyen faktörlerden biri değildir?

Soru 5:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi dindarlığın fizyolojik etki ve işlevlerindendir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Din Psikolojisinin amaçları arasında yer alır?

Soru 7:

Belli bir dinin inanç ve öğretilerinin belli bir zaman ve şartlarda belli bir kişi, grup ya da toplum tarafından yaşanmasını ifade eden tanım aşağıdaki seçeneklerden hangi kavrama aittir?

Soru 8:

aşağıdaki işlevsel tanımlardan hangisi dinin ana konusunun “ölüm” olduğundan hareketle  ifade edilmiştir?

Soru 9:

Dini, düşünmenin, hissetmenin, davranışın ve ilişki kurmanın bir yolu olarak düşünürsek, o insan ve toplum hayatının her boyutunda yer alır. Bu yüzden de bütün boyutlarıyla dinin tek bir tanım altında ortaya konulması oldukça güç gözükmektedir. Dinin tanımlanmasındaki zorluğa ilişkin olarak aşağıdaki öncüllerden hangileri doğrudur? I.  Dinin bilişsel yönüne önem verilmelidir. II. Dinin bilimsel olarak incelenemeyeceği göstermektedir. III. Tecrübeye dayalı bir yolla dinî olgular hakkında elde edilen bilgilerin tek başına yeterli olmayacağı anlamına gelir. IV. Din psikologları nicel ölçmeye dayalı yöntemlerin yanında nitel anlama ve yorumlama yöntemlerine de başvururlar.

Soru 10:

I. Dini tutum ve davranışlar acziyet ve tatminsizlikten doğmaktadır. II. İnsanın üstesinden gelemediği için engellendiği tabiat ve dünya olaylarıdır. III. Bireyin dindarlığı yalnızca çaresizlik durumunda ortaya çıkmaktadır. IV. Statü, saygınlık ve özgüven kaybı giib insanın tek başına kolay aşamayacağı sosyal mahrumiyetlerdendir.Yukarıdaki maddelerden hangisi/ hangileri dini inanç ve değerlere dair Freud ve Marx’ın görüşlerini yansıtmaktadır?

Soru 11:

Din psikolojisi aşağıda yer alan alanlardan hangisini anlamaya çalışır?

Soru 12:

Oldukça yaygın, yaygın olduğu kadar da olumsuz sonuçlar doğurabilecek olan stresin etkisini azaltma konusunda en etkili faktörlerden birisi dinî inançtır. Dolayısıyla stresi azaltmak ile dini inanç arasında doğru orantı mevcuttur. Aşağıdaki unsurlardan hangisi ile din arasında daimi bir paralellik söz konusu değildir?

Soru 13:

Dindarlığın eğitim boyutu konusunda en önemli kurum niteliği taşıyan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

I. Din Sosyolojisi II. Din Fenomenolojisi III. Dini İnanç ve Öğretileri IV. Din Felsefesi V. Dini Mezhep ve Cemaat farklılıkları Din Bilimleri, İlâhiyat İlimleri ile İnsan Bilimlerinin kesiştikleri bir ortak noktada yer alan bir dizi bilim dalıdır. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri din bilimleri başlıca çalışma alanlarındandır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi dini inançların ölüm kaygısı üzerine etkilerinden birisi değildir?

Soru 16:

Dinin tanımlarından hangisi dinin bireye ve topluma yönelik faydalarını merkeze almaktadır?

Soru 17:

Yapılan çalışmalar genel olarak değerlendirildiğinde, aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi iç güdümlü dindarlığın özelliklerindendir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi dini oluşturan başlıca unsurlardan değildir?