logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Din Psikolojisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi dini bir kurumdur?

Soru 2:

İnanç Gelişimi Kuramı kim tarafından geliştirilmiştir?

Soru 3:

Lofland ve Skonovd din değiştirme ve dindarlaşma üzerine yapılan araştırmaları değerlendirerek kaç tip belirlemişlerdir?

Soru 4:

Türkiye’deki ruh sağlığı daha iyi olan üniversite öğrencilerinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 5:

Dua ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur ?

Soru 6:

İbadetin ruh sağlığı üzerindeki etkileri düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 7:

I. Entelektüel tip II. Mistik tip III. Duygusal tip IV. Yeniden uyanış tipi V. Cebrî tip Yukarıdakilerden hangisi/hangileri, din değiştirme tipleri arasında yer alır?

Soru 8:

İlk İslam filozofu olarak kabul edilen kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Toplumun kabul ve kurallarının insandaki temsilcisidir. Başlangıçta anne/babanın doğru yanlış gibi temel kabullerinin içselleştirilmesiyle oluşur. Bireyin sergilediği davranışlarında toplumun değerlerine uyup uymadığını denetler. Yukarıda belirtilen ifadelerle tanımlanan kavram aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Soru 10:

“Nesne ve olayları temsil eden imajların, sembollerin, kavramların belli bir amaca yönelik olarak işletilmesi, idare edilmesi veya kendiliğinden gelişmesiyle tanımlanan, açık ve sembolik veya örtülü her türlü bilişsel etkinlik olarak tanımlanmaktadır” tanımı aşağıdakilerden hangi kavrama aittir?

Soru 11:

Eğer kişi Allah’a kuvvetle inanmış ve O’nun buyruklarını hiç kuşku duymadan kabul etmişse, onları büyük oranda yerine getirme çabası içerisinde olur. Çünkü inançlar davranışlara yansır, davranış halinde ortaya çıkarlar. Davranış halinde ortaya çıkmayan inanç gittikçe zayıflar ve zamanla yok olacak düzeye gelir. yukarıdaki açıklama ibadet ile hangi kavramın ilişkisini açıklamaktadır?

Soru 12:

Fowler’a göre birey hangi aşamaya ulaştıktan sonra adalet ve sevgiyi etkinleştirip, baskı ve işkenceyi alt etmek için, hayatın anlamı ve Tanrı’nın gücü ile birleşme sürecini yaşar?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılık döneminin din ile ilişkisini gösteren bir ifadeyi içermektedir?

Soru 14:

I. Küçük yaştan beri yakın çevrenin inançsız olması II. Yaşanan hayal kırıklıkları III. Dünyada mevcut kötülükler IV. Cinsellik arzusu V. Maddi imkânsızlıklar Yukarıdakilerden hangisi/hangileri dini inkâra sebep olan etkenler arasında yer alır?

Soru 15:

Her ibadet için belirlenen, değişmez söz ve davranışlardan oluşan ve sembolik anlamlar taşıyan bir şekil vardır. Bu şekil ve sözler ilahi otorite (Allah) tarafından belirlenmiş, değiştirilemeyen bir özelliğe sahiptir. Belirli bir şeklin olmadığı ibadet aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir?

Soru 16:

Çocukların din konusunda çok küçük içsel çatışmalar yaşaması veya hiç dinsel çatışma yaşamamaları nasıl açıklanır?

Soru 17:

Din değiştirme sürecinin ilk basamağı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıda yer alan çocukluk ve ergenlik dönemi dini gelişimiyle ilgili teorilerden hangisi “Çocukların her biri bir öncekinden daha karmaşık ve nitelik olarak birbirinden farklı olmak üzere birbirini izleyen bilişsel evrelerden geçerek gelişirler.” temel görüşü etrafında şekillenir?

Soru 19:

Aşağıdaki isimlerden hangisi "Tanrı kavramı ile Tanrı tasavvuru arasında farklılık bulunduğunu" ileri sürmektedir?

Soru 20:

V. Frankl tarafından geliştirilen Logoterapi adını verdiği yaklaşımın amacı nedir?