logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Din Psikolojisi

Soru 1:

I. Bireyin kişisel eğilimleri II. Dini kabuller ve dinden beklentiler III. İnanılan dinin mahiyeti IV. Dinin toplumsal etkisi V. Kültürün dine yüklediği anlam Yukarıdakilerden hangisi/hangileri cinsiyetle dindarlık arasındaki ilişkiyi etkileyen psiko-sosyal faktörler arasında sayılabilir?

Soru 2:

Dini inançlar, insanın narsist bir bakış açısıyla kendini ölümsüz görme düşüncesini hangi açıdan tatmin edebilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Kur’an’da inanç ile ilgili olarak olumlu nitelemeler arasında bulunmaktadır?

Soru 4:

Genel olarak cinsiyet-din ilişkisiyle ilgili bulguların farklı çıkmasında aşağıdaki etkenlerden hangisi rol oynamaz?

Soru 5:

Özellikle üstünlük ve aşağılık duygularına kapılmayı önlemede ve kontrol altında tutmada, bireye katkı sağlayan bir ibadet aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

I. duyusal-motor dönem                                                                                    II. işlem öncesi dönem                                                                                        III. somut işlemler dönemi                                                                                IV. soyut işlemler dönemi                                                                                   "Tanrı tasavvurunun oluşumu konusundaki yaygın tezlerden biri, Piaget’nin kuramını temel alan bilişsel tezdir." Bu bilgi ışığında hangi bilişsel dönemde veya dönemlerde çocuğun Tanrı tasavvurunun tamamıyla insanbiçimci ve somut olduğu söylenebilir?

Soru 7:

Bireyler hangi yaş grubundayken Tanrı’nın özelliklerini iyilik ve adalet olarak düşünürler?

Soru 8:

Belli bir dinin inanç ve öğretilerinin belli bir zaman ve şartlarda belli bir kişi, grup ya da toplum tarafından yaşanmasına ne ad verilir?

Soru 9:

İslam geleneğinde “İslam dinini terk ederek, bir başka dine geçiş yapma” durumunu anlatmak için aşağıda yer alan kavramlardan hangisi kullanılır?

Soru 10:

11-18 yaş arası öğrenciler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, öğrencilerin Allah'a dua etmelerindeki en önemli sebep aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Rizzuto’ya göre aşağıdakilerden hangisi tanrı tasavvur sürecinin özelliklerinden biridir?

Soru 12:

Bireyin, kendini benimsemesi, onaylaması, kendine değer vermesi ve saygı duyması’ olarak tanımlanan ve daha çok kendini algılamaya yönelik bir kavram olan terim hangisidir?

Soru 13:

Yaş ve dindarlık ilişkisi çeşitlilik göstermektedir. Bununla birlikte,  görece tek düze hayatın sürdüğü kırsal bölgelerde veya kapalı ailelerde başlangıçtan beri temel çizgisi değişmeden süren dindarlık tipinden söz edilmektedir. Aşağıdaki kuramlarından hangisi bu dindarlık tipine uygundur?

Soru 14:

Halk arasında beddua (kötü dua) denen bir dua da vardır. Beddua eden kişi kötülerin, zalimlerin cezalandırılmasını Allah’tan talep etmektedir. Kur’an’da bazı ayetlerde kâfirlere, münafıklara ve zalimlere dönük beddua ve lanet ifadeleri yer almaktadır. Bu konuda hangi sure en önemli örnektir ?

Soru 15:

Dindarlığın yerel kültür ve toplum yapılarına bağlı şekilleri ve evrensel görünüm ve anlamlarını anlamada din psikologları aşağıdaki bilim alanlarından hangisine başvurmaktadır?

Soru 16:

Beyin yıkama ve sosyal baskı gibi zorlamalar sonucu meydana gelen din değiştirme tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

İbadetin zihin dünyasına etkisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 18:

Sinir sistemi, beyin kimyası ile dini ve ahlaki deneyimler arasındaki bağlantıları inceleyerek, İlk defa ‘Tanrı Noktası’ üzerinde araştırmalar yapan bilim adamı kimdir?

Soru 19:

Eleştiri ve itiraz niyeti olmaksızın, dinî bilgi ve kavramların gerçekliğini ve sebeplerini araştırma ve tatminkâr cevaplar bulma arzusuyla ortaya çıkan ve daha çok çocukluk döneminde görülen dini şüphe çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Dinin insan üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulduğunda, insanın aşağıdaki alanlardan hangisi açısından daha çok etkileneceği düşünülebilir?