logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Din Psikolojisi

Soru 1:

Zihinin, dinin yardımıyla çözebileceği temel problemler arasında sayılamaz?

Soru 2:

Beynin bir noktasının, din açısından büyük önem taşıyan vahdet/birlik fikrini anlamaya odaklandığını belirten beyin uzmanı kimdir?

Soru 3:

İslam dünyasında psikolojik bakış açısıyla insanın iç dünyasını inceleyen ilk bilgin aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

I. Bir bağlanma hissi II. Gizemli bir varlığa saygı ve minnettarlık III. Yaşamda anlam arama IV. İbadetlerin tabiatı Yukarıdakilerden hangileri manevi yaşam içerisinde yer alan yaşantıları ifade etmektedir?

Soru 5:

İnsanlık tarihi boyunca korkuların en büyüğü ve en kaygı verici olanı olarak kabul edilen korku türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi dindarlığı etkileyen demografik değişkenlerden biri değildir?

Soru 7:

I. Depresyonu engelleme II. Dengeli bir diyet III. Alkolden kaçınma IV. Zinadan kaçınma Yukarıda yer alan maddelerden hangisi/hangileri dinin fizyolojik etkileri arasında sayılabilir?

Soru 8:

1. Görüş: “Dindarlığın psiko- dinamik bir gelişmeye bağlı olduğunu ileri sürmüştür. Ona göre, tabiat ve toplum karşısında yaşanan çaresizlik dinî inanç ve uygulamaların asıl kaynağını oluşturmaktadır.” 2. görüş ‘Çalışmalarında insanın dindar bir tabiata sahip olduğunu, dinin insana özgü ve içten doğma bir olgu olduğunu ortaya koymuştur.’ İlk görüşe en güçlü eleştirisi kendi yetiştirdiği kendi öğrencisi tarafından gelen (2.görüş) bu iki görüşün kurucuları kimlerdir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi dinin insan psikolojisini olumsuz yönde etkileyebildiği düşüncesini ileri sürmeye olanak sağlayan durumların dışında kalır?

Soru 10:

18-30 yaş aralığında dinî etkinliklerde önemli bir düşüşün yaşandığını, dinî yönelişlerde yeniden artışın ancak 30’lu yaşlardan itibaren gerçekleşebileceğini savunarak dindarlık ve yaş arasındaki ilişkiyi ortaya koyan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Dinin ve mistik yaşantıların biyolojik temellerini inceleyen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi dini hayatı etkileyen demografik değişkenler arasında yer almaz?

Soru 13:

Bireyin bağlandığı dinin kendi hayatındaki özel yansıması olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

I. Dini ve edebi törenlerde ilahiler, dualar şeklinde görmek II. Resimler ve yazılar halinde görmek III. İbadethaneler, tarihi eserler, vb. süsleme ve işleme olarak görmek Yukarıdakilerden hangileri dinin kültür üzerindeki somut etkilerindendir?

Soru 15:

Aşağıdaki din ile ilgili ifadelerden hangisi doğru değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden boyutların hangisinde insanların yaşı ilerledikçe dini boyutlarındaki eğilimlerinde artış olmaz?

Soru 17:

I. Hastanın kendine olan güvenini ve saygısını kuvvetlendirmek II. Ona daha iyi durumlara yönelmesi için çalışma gücü vermek III. Davranışlarını uydurması için kendisine daha iyi bir takım davranış örnekleri göstermek IV. Hastanın dini inancına yoğunlaşmasını sağlamak V. Frankl'ın Logoterapi anlayışına göre her ruhsal tedavinin bazı özellikleri vardır. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri bu özelliklerdendir?

Soru 18:

I. Din ve biyoloji II. Dinin tabiatı ve işlevleri III.Dinin soyal kaynakları IV. Kutsallık algısı Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri din psikolojisi araştırma konularından dindarlığın kaynaklarının çalışma alanlarındandır?

Soru 19:

Genel bir anlayışla, aşağıdaki dönemlerden hangisi ergenlikte yaşanan dini şüphe, kararsızlık ve çalkantıların durulmaya başladığı ve zamanla ortadan kalktığı dönemdir?

Soru 20:

2004 yılında Tanrı Geni (The God Gene) adlı çalışmasıyla maneviyatın genini bulduğunu iddia eden bilim insanı aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir?