logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tefsir

Soru 1:

Gizlemek, kaybolmak, zayi olmak, batıl ve hükümsüz olmak, sapmak, doğru yolu bulamamak, unutmak ve kaybetmek anlamlarına gelen kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Hucurat suresinin hangi ayetinde müslümanlar arasında çıkan sorunlara nasıl çözüm bulunabileceğine değinilmektedir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Kur'an'da Allâh’a ve Rasûl’üne inanan bir mü’min’in sevdiği şeyler arasında sıralanır.

Soru 4:

Seçeneklerde verilenlerden hangisi Nuh Suresinde geçen putların isimlerinden biridir?

Soru 5:

“Takvâ” kelimesinin de siyâkına göre anlamları farklı farklıdır. Kur’ân-ı Kerîm’in siyâkında “Takvâ” kelimesi, dört farklı anlamda geçmektedir. aşağıdakilerden hangisi bu  anlamlardan değildir?

Soru 6:

I. Velâyet II. Rıza III. Ahlâk Yukarıdakilerden hangisinin ya da hangilerinin  Kur’ân’da sevgi kavramıyla ilişkisi vardır?

Soru 7:

Hucurât Surenin 7. ayetinde anlatılmak istenen nedir?

Soru 8:

Aşağıda zıt anlamları verilen eşleştirmenin hangisi Kur'an'a göre yanlış yapılmıştır?

Soru 9:

I. Bir takım fiillerle kendini göstermeyen sevgi ve bağlılığa itibar edilmemektedir. II. Hz Peygamber'e kayıtsız şartsız itaat Allah'a sevgi ve bağlılığı ispatlar. III. Sözden eyleme dökülmeyen duyguların hiçbir kıymeti yoktur. "Bir Davaya bağlı olmak anlamındaki Hubb " ile ilgili yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 10:

Aşağıda verilen seçeneklerin hangisinde ‘Hakiki takvanın’ ne olduğu aşağıdaki şıklardan hangisinde kesin bir dille belirtilmiştir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi  Nuh Nuh Suresi'nde geçmeyen fakat diğer bir ayette geçen ifadedir?

Soru 12:

Bir dilin çekirdek ve özü kelimelerdir. Eğer kelimelerin doğru anlamları tesbit edilemezse cümleler anlaşılamaz. Dolayısıyla okunan bir metinde doğru anlaşılmamış olur. Bu açıdan, insan zihnindeki fikirlere giydirilen elbiseler gibi olan kelimelerin anlamını belirleyen unsur veya unsurlar nelerdir? Dilin ait olduğu kültür İlgili kelimenin semantiği Konuşanın kelimeyi kullanırken taşıdığı niyet Kelimenin, muhatabın zihnindeki arka planı

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Hucurât suresi’nin 11. ayetindeki sebebi nüzullerinden biridir?

Soru 14:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bir toplumun ‘ümmet’ olabilmesi için kesinlikle taşıması gereken özelliklerden birine değinilmemiştir?

Soru 15:

Haşr Suresi 24. ayette geçen 'Ha^lık' sıfatının anlamı hangisidir?

Soru 16:

Resulullah'a hitaben yüksek sesle konuşmak Faizle haram mal yemek Başka topluluklarla alay etmek Kötü lakaplar takmak Yukarıda sayılan davranışlardan hangisi Hucurat süresinde kınanmamıştır?

Soru 17:

“Sana Kitab'ı indiren O'dur. Onun (Kur’ân'ın) bazı âyetleri muhkemdir ki, bunlar Kitab'ın esasıdır. Diğerleri de müteşâbihtir. Kalplerinde eğrilik olanlar, sırf  fitne ve onu (kendi arzularına göre) tev’il etmek için ondaki müteşâbih âyetlerin peşine düşerler. Halbuki onun te’vilini ancak Allah bilir. İlimde yüksek pâyeye erişenler ise: Ona inandık; hepsi Rabbimiz tarafındandır, derler. (Bu inceliği) ancak akl-ı selim sahipleri düşünüp anlar” meâlindeki Âl-i İmrân sûresi 7. âyetinde geçen fitne kelimesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

De ki: “Yeryüzünde sizi zürriyet halinde yaratıp yayan ancak O’dur. Sonunda hepiniz toplanıp O’nun (huzuruna) getirileceksiniz.” Yukarıda Mülk suresinin kaçıncı ayeti verilmiştir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi, "sırâta’l-mustakîm" ifadesi için doğru bir karşılık değildir ?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi fitne kelimesinin dilimizdeki kullanımları arasında yer almaz?