logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İslam Hukukuna Giriş

Soru 1:

“Hanefi mezhebinin doktirini ile çatıştığı görülen ayet ya da hadislerin nesh, tevil, tercih gibi yöntemler kullanılarak mezhebin yaklaşımı ile uzlaştırılması gereklidir” ifadesi kime aittir?

Soru 2:

Belli bir müctehidin kendine mahsus ictihad usulü ve bu usul ile elde edilmiş fıkıh hükümleri bütününe ne denir?

Soru 3:

Aşağıdaki şıklarda verilen iki kavramdan hangisi sırasıyla itikadî hükümleri ve amelî hükümleri belirlemektedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi beşerî bir ilişki oluşturduğu halde, hukuk tarafından düzenlenmeyen davranışlara örnek olarak gösterilebilir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Ebu Hanife’nin eserlerinden birisi değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Ebu Hanife’nin görüşlerinin tedvininde ve mezhepleşmesinde önde gelen dört öğrencisinden biri değildir?

Soru 7:

Hz. Peygamber tarafından Yemen’e gönderilirken, Hz. Peygamber’in “karşılaştığı meselenin hükmünün Kur’an ve Sünnette bulunmadığında ne yapacağını sorması karşısında, ictihad ederek meseleyi çözeceğini söyleyen kişi kimdir?

Soru 8:

Câhiliye örf-âdet hukuku içinde İslam’ın ilkeleri ile tamamen uyumlu olan kural ve kurumları aynen benimseyip devam ettirmesi görüşüne ne ad verilir?

Soru 9:

Aşağıdaki coğrafi bölgelerin hangisinde Maliki ekolü yaygın değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi yaşayan Sünni hukuk ekollerinden biri değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamber’in ahkâm ayetlerinin anlaşılması ve uygulanması ile ilgili söz, eylem ve onaylamalarını içerir?

Soru 12:

Şer’i mahkeme: Kuran ve hadislere göre karar alınan bir mahkemedir. Şer’i re’y: Kuranda açıkça belirtilmeyen durumları karara bağlama durumudur. Sahabeler: peygamder soyundan olan kimselerdir karar mmercileridir. Hadisler: kuraHz muhammed’in genel kural niteliğindeki söz ve davranışlarıdır. Yukardaki açıklamalar doğru cevap depildir. İslam Hukuku’nda temel amaç, mükelleflerin fiillerine yönelik düzenlemelerde ilahi iradeye uyulmasıdır. Bu amaca ulaşmak için kullanılan kaynaklara ne ad verilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi “eda edileceği vakit açısından” vacibin kısımlarından biridir?

Soru 14:

I. İlahi^ iradeye dayalı olması II. Yaptırımın ikili karakterde olması III. Meseleci (kazuistik) yöntemle oluşturulması. IV. Bilimsel doktrin niteliğinde teşekkül etmemesi V. Örf ve adetlere yer vermesi Hangileri İslam hukukunu diğer hukuk düzenlerinden ayıran özelliklerdendir?

Soru 15:

Mecelle ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 16:

Kural ve kurumların geçersiz sayılıp, tümüyle yürürlükten kaldırılması işlemine ne ad verilmektedir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi İslam hukukunda yer almaz?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi, bir şeyin varlığı kendi varlığına bağlı olan ve onun yapısından bir parça oluşturan unsuru ifade eder?

Soru 19:

“Kesin bir şekilde yapılması istenilen, terk edilmesi halinde cezanın hak edildiği fiildir.” şeklinde tanımlanan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Müslümanların çoğundan farklı olarak sünnet malzemesini önemli ölçüde dışlayan, ayrı bir hukuk anlayışı geliştirmiş topluluk hangisidir?