logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İslam Hukukuna Giriş

Soru 1:

Hırsızlık suçunun cezası nedir?

Soru 2:

Unsurları ve in‘ikad şartları tamam olmakla birlikte sıhhat şartlarından biri eksik olan evliliğe ne ad verilmektedir?

Soru 3:

Kitâbu’l-Cinayât Kitâbu’l-hudûd Kitâbu’l-meâkil Yukarıdakilerden hangisi ukûbât alanı içindeki ceza yargılaması ile ilgili konulardan biridir?

Soru 4:

Kur’an ayetleri ve Hz. Peygamberin sözleri genel olarak bir düzenleme içeren söz veya metin anlamında nasıl isimlendirilir?

Soru 5:

Satım ve kira gibi mal ve menfaatin el değiştirmesini, bir aynî hakkın karşı tarafa devredilmesi sonucunu doğuran akitlere ne denir?

Soru 6:

Evlenme akdinin kuruluş şartlarıdır. Akde, hukuken varlık kazandırır. Mezhepler arasında kuruluş şartları açısından bir farklılık söz konusu değildir. Bu şartlardan birinin yokluğu durumunda akit bâtıl olur. Yukarıda İn‘ikad Şartları ile ilgili ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi içki içme suçu ve cezası ile ilgili doğru bir ifadedir?

Soru 8:

Ekol kurucu müçtehitlerin kendi zamanlarına kadarki mevcut birikimi, bütün yönleriyle değerlendirilip işe yarayan malzemeyi seçip alma faaliyetlerine ne denir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi İslam hukuk alanına giren literatür türlerinden biri değildir?

Soru 10:

Başlangıçtan itibaren daha çok meseleci metotla ele almıştır. Kavaid literatürü, Fürû’dan ayrı bir tür olarak özellikle dördüncü yüzyılda mezheplerin kurumsal olarak teşekküllerini tamamlamaları ile müstakil bir tür olarak ortaya çıkmaya başlamıştır. Kavaid literatürünün gelişimine etki eden önemli bir faktörün de özellikle Gazalî ile Aristo mantığının ve bu mantık içindeki tümel kavramlarla düşünme yönteminin İslami ilimlere adeta resmi olarak girmesi olduğu söylenebilir. İslam hukuku alanında bir literatür türü olan kavaid türü ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

Pis kabul ettikleri için köpeği mal olarak kabul etmeyen mezhep hangisidir?

Soru 12:

İki akraba ile birden evlenme Beşinci kadın Evli veya iddet bekleyen kadın Yukarıdakilerden hangisi erkeklerin geçici evlenme engellerinden biridir?

Soru 13:

Hanefîlerde bir nesnenin mal niteliği taşıması için aşağıdaki özelliklerden hangisine sahip olması gerekmemektedir?

Soru 14:

Velayet-i icbar aşağıdakilerden hangisinde tam olarak tanımlanmıştır?

Soru 15:

Yaygın anlamıyla mua^mela^t alanını ele alındığında mua^mela^tın gerek mahiyet ve gerekse kapsam açısından hangi hukukla büyük ölçüde örtüştüğü söylenebilir?

Soru 16:

İbadat Ukubat Muâmelat İslam hukukuna göre kul hakkı daha çok hangi alanları içermektedir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi mutlak aynî haktır?

Soru 18:

Mehir, evlilik akdinin şartıdır. Mehir, evlenen kadının hakkıdır. Mehir kadına içten gelen bir bağış olarak verilmelidir. Kadın aldığı mehir ile çeyiz yapar. Yukarıda mehir ile ilgili ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 19:

Bir kişinin sözlü tasarruflarını kısıtlama bölümü olarak adlandırılan bölüm aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Bir kimseye bir mal (eşya) üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyet sağlayan ve herkese karşı ileri sürülebilen haklara ne ad verilir?