logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İslam Hukukuna Giriş

Soru 1:

……………… aslî cezaya hükmedilmesiyle suçlunun doğrudan katlandığı ve ayrıca hükmedilmesine gerek olmaksızın kesinleşen cezalardır. Yukarıdaki boşluğa gelmesi gereken en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Kitâb ve Sünnet’te doğrudan düzenlenmemiş, toplumsal koşullara göre belirlenmeleri yetkili organa bırakılmış olan veya Kitâb ve Sünnet’te yasaklanmış, fakat kendilerine herhangi bir cezaî yaptırım öngörülmemiş davranışların oluşturduğu suçlar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Erkeğin dede ve ninelerinin çocukları: Halaları ve teyzeleri Din Farkı Hanımının fürû‘u: Üvey kızları ve bunların kızları. Yukarıdakiler hangisi sürekli evlenme engellerinden biridir?

Soru 4:

Aynı türe ait olup, görünüm, içyapı, ekonomik fayda vb. bakımlardan eş özellikte olan ve bu sebeple dikkate değer bir fark olmadan birbirinin yerine geçebilen mallara verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Bir fiilin yapılmasının gerekli olmasını ifade eden kelime hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi cezaları düşüren sebeplerden biri değildir?

Soru 7:

Doğuma bağlı iddet Zamana bağlı iddet Mekâna bağlı iddet Yukarıdakilerden hangisi duruma göre idette belirtilen sürelerden biridir?

Soru 8:

“Bu alandaki eserlerde şeklen birbirine benzeyen ancak hükümleri farklı olan fıkhi meseleler ele alınır” şeklinde tanımlanan tür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Mağdurun Rızası Suçlunun Ölümü Suçlunun Tevbesi Yukarıdakilerden hangisi cezayı düşüren sebeplerden biridir?

Soru 10:

Veliye velayeti altındaki kimseleri rızalarına bakmaksızın evlendirme yetkisi veren velayettir şeklinde tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

I. Hukukta istikrar ihtiyacı II. Hükümdarların mezheplere karşı olması III. Farklı ictihad ve yorumların ortaya koyduğu kargaşa IV. Kurucu hukukçuların öğrencilerinin hocalarının görüşlerini sistemleştirme ve yaymadaki gayretleri V. Müctehidlerin İslam hukuku ile ilgili görüşlerinin yazılı kaynaklarda bir araya getirilmesi Hangileri mezhep yapılanmasının yaygınlaşmasını ve yerleşmesini sağlayan faktörlerdendir?

Soru 12:

Şahısların yaşamlarındaki normal ihtiyaçlarını gideren ve onlara fayda temin eden ilişkileri düzenleyen hükümlerdir. Yaygın anlamıyla muâmelât alanını ele aldığımızda muâmelâtın gerek mahiyet ve gerekse kapsam açısından medeni hukuk ve hatta özel hukukla büyük ölçüde örtüştüğü söylenebilir. Muâmelât alanının diğer başlığı da Terikâttır. Yukarıdaki muamelat ile ilgili ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 13:

Had, Ta’zir ve kısas ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Mecelle’de yer alan en genel küllî kâidelerden biri değildir?

Soru 15:

Kitab (Kur’a^n-ı Keri^m) Sünnet İcma^ Kıyas İstihsan Hangileri delillerden hüküm çıkarmak için başvurulan yollardandır?

Soru 16:

Temel olarak satım akdi, hibe vb. hukuki işlemler yoluyla mevcut mülkiyetin bir başkasına nakledilmesi şeklinde tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Hanefîlere göre, akdi meydana getiren iki irade açıklamasının ilkine ……..; ikincisine ………; icab yapana da ……. denir. Yukarıdaki boşluğa gelmesi gereken en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Ekol sistematiği içinde kalmaya çalışılması, ekolün tıkanan ve aksayan yönlerinin onarılması ihtiyacını doğuracağından ekolün donuklaşmasını engelleyecektir Sistemleri ve mekanizmaları farklı birçok ekolün aynı anda üretim yapması hem ilgililere zengin çözüm önerileri sunacak hem de bir rekabet ortamı doğuracaktır. Ekol sistematiği içinde kalınınca “Kur’an’a göre” kolaycılığına bir zemin kalmayacağı için, bireysel görüşlerin Kur’an’a İslama mal edilmesinin ve bu sebeple dinin itham edilmesinin önüne geçilmesidir. Günümüz İslam bilginleri karşılaştıkları her sorunu bir ekol sistematiği içinde çözmeye çalışmaktadır. Yukarıdakilerden hangileri bu tutumun yararlarından biridir?

Soru 19:

Kadının, istemediği bir evlilikten kurtulmasının diğer bir yolu da belli sebeplerin bulunması halinde hâkime başvurmak suretiyle ayrılmayı istemesidir. Bu talep üzerine hâkimin ayrılığa hükmetmesine ne ad verilir?

Soru 20:

Menkul-Gayrımenkul ayırımı aşağıdaki özelliklerin hangisine göre yapılmıştır?