I. Her hangi bir hadis kitabındaki hadislerin Müstahrec müellifi tarafından farklı isnadları tespit edildiğinden dolayı asıl kitap ve içindeki hadisler kuvvet kazanır ve rivâyete olan güven artar. II. Esas alınan eserde kusurlu (illetli) rivâyet edilen herhangi bir hadis, müstahrec müellifinin farklı rivâyetiyle bu illetten kurtarılmış olur. III. Müstahrec müellifinin farklı rivâyetiyle esas alınan eserdeki hadisin metin veya senedine yapılan ilaveler (müdrec veya güvenilir râvinin ilave ettiği kısımlar) tespit edilir. Yukardakilerden hangisi yada hangileri Müstahrec türü eserlerin hadisler açısından sağladığı faydalardandır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) I - II - III
Hangisi sağlam ve sağlam olmayan hadisleri bir araya getirirken kendi kanaatlerine de yer vermiştir?
Doğru Cevap: B) Tirmizî
“Kütüb-i sitte” de adı geçen râvilerin hemen hepsini ihtiva eden ilk çalışma hangisidir?
Doğru Cevap: D) İbn Hacer’in “Hedyü’s-sârî” si
Süyûtî’ye ait söz konusu iki eseri ile Ziyâdetü’l-Câmi’ adlı zeylindeki rivâyetleri fıkıh konularına göre alfabetik olarak düzenlediği hadis kitabının adı nedir?
Doğru Cevap: D) Kenzü’l-ummâl
Ezber geleneğinin bozulmasıyla hadislere ulaşmayı kolaylaştırmak amacını güderek yazılmış eserler aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Etraf
Tedvîn ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: B) Hadislerin dîvânlar içinde toplanmıştır.
Değişik yazı malzemelerine kaydedilerek veya ezberlenerek koruma altına alınmış olan hadislerin kitaplar (dîvânlar) içinde toplandığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Tevdîn Dönemi
Aşağıdakilerden hangisi bir hadis kitabını bir diğeriyle karşılaştırıp ilkinin ikincisinden fazla olan hadisleri bir araya getiren eserlere verilen addır?
Doğru Cevap: A) Zevaid
Aşağıdakilerden hangisi Hadislerin sınıflandırılmasına verilen addır?
Doğru Cevap: B) Tasnif
Hadisler arasındaki ihtilâfın giderilmesinde dört temel yöntem vardır: Arapça’da durmak, duraksamak, beklemek anlamlarına gelen ve çelişen hadisler konusunda karar vermemek, askıya almak, karar vermeyi sağlayacak delil ve karîneler buluncaya kadar beklemek anlamına gelen yöntem hangisidir?
Doğru Cevap: E) Tevakkuf
Aşağıdakilerden hangisi hadislerin toplandığı dönemdir?
Doğru Cevap: E) Tedvin
Aşağıdakilerden hangisi temel hadis kaynakları üzerinde yapılan ve anlaşılma güçlüğünü ortadan kaldırmayı amaçlayan eserlere verilen isimdir?
Doğru Cevap: D) Şerh çalışmaları
Mehmet Sofuoğlu’ nun tercüme ve şerh ettiği eser aşağıdakinden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Sahîh-i Müslim ve Tercümesi
O günkü toplumun sahip olduğu ilim zihniyeti. Yazılan hadislerin, ehli olmayan kimselerin eline ulaşıp onlarda yanlışlıklar, tahrifler, ekleme ve çıkarmalar yapılacağı endişesi. Kur’ân-ı Kerîm dışındaki şeylerle meşgul olunup Kur’ân-ı Kerîm’in ihmal edileceği endişesi. Yukarıdaki madde / maddelerden hangisi /hangileri hadis yazım yasağının sebeplerindendir?
Doğru Cevap: E) Hepsi
Aşağıdakilerden hangisi hadislerin yazılış ve düzenleniş yöntemlerine göre yapılan gruplandırmalardan biri değildir?
Doğru Cevap: B) Müslümanları yabancı kültürlerle birleştirerek, sünnetten sapmalarını önlemek maksadıyla yapılan tasnifler
Hz. Peygamber’in mektuplarını ilk toplayan kişi olarak bilinen Hindli alim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Ebu Cafer ed-Deybülî
Hind’e hicrî 5. asır başlarında karayoluyla kuzeyden, Hayber Geçiti’nden girenler orada aşağıdakilerden hangisiyle daha az ilgilenmişlerdir?
Doğru Cevap: D) Hadis
Aşağıdakilerden hangisinde Râvîlerine Göre düzenlenmiş Hadis kitabı türleri bir arada verilmiştir?
Doğru Cevap: A) Mu‘cemler, Müsnedler, Etrâf
Hadis ilmi ile ilgilenenler tarihte değişik ünvanlarla anılmışlardır. Hadis öğrenen öğrencilere, hadis ilminde yolun başında olanlara ne denir?
Doğru Cevap: E) Tâlib
Hadis yazımının ilk zamanlarda yasaklanmış olmasının en önemli nednei aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Kur’ân-ı Kerîm’le karışma endişesi