logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Hadis Tarihi ve Usulü

Soru 1:

Bütün rivayetlerinde lafızları aynı olan yani, Hz. Peygamber’in ağzından çıktığı şekilde bize ulaşan hadislere ne ad verilir?

Soru 2:

Râvîlerinden birinin zabt sıfatı bulunmayan fakat Sahih hadisin bütün niteliklerini taşıyan hadise aşağıdakilerden hangi isimle anılır?

Soru 3:

İslam Dini’ni dışarıdan ve tarafsız olarak incelemezler. Kural koyucu (normatif) ve bağlayıcı nitelikte ilim dallarıdır. İslâm Dini’ni sadece bir bilgi nesnesi olarak ele alırlar. Müslümanların değer yargılarını biçimlendirirler. Yukarıdakilerden hangileri İslami İlimler ile ilgili doğru yargılardır?

Soru 4:

Hadis ilminde ise zayıf bir râvînin kendisinden daha iyi durumda olan râvîye aykırı bir şekilde rivayet ettiği hadîslere ne denir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi hadisin hocadan hangi metotla alındığını gösteren bir terimdir?

Soru 6:

İslam âlimleri düşünüldüğünde aşağıda verilenlerden hangisinin amellerin fazileti hakkında zayıf hadisle amel edilebileceğini savunduğu söylenebilir?

Soru 7:

Hadis terimi olarak, bir kişinin herhangi bir râvînin, hadis kitabı müellifinin el yazısı ile yazılmış kitabını veya bazı hadislerini bulup ele geçirmesine ne denir?

Soru 8:

Aşağıdaki hadislerden hangisi Hz. Peygamberin ashabını ilim öğrenmeye ve öğretmeye teşvik etmesi ile ilgili değildir?

Soru 9:

Dârimî, İbn Huzeyme, İbn Hibbân ve Hâkim hangi bölgede yetişmiştir?

Soru 10:

Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi hadis tarihinde görülen başlıca hadis uydurma sebeplerinden biri değildir?

Soru 11:

Verilen cümledeki boş yere aşağıdakilerden hangisinin gelmesi en uygun olur? Hadis âlimleri, doğrudan saifelerden rivayet edenleri ……. diye tanıtmak suretiyle bunların rivayetlerinin geçersizliğini ilan etme gereği duymuşlardır.

Soru 12:

İnsanların en yalancısı Hadiste yalan konuşur Uydurmacılıkta son nokta Yalanın elebaşlarından biri Yalancılıkla itham edilmiştir Yukarıda verilen ifadelerden hangisi ya da hangileri en ağır cerh lâfızları arasında yer almaktadır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi “Za‘îfü Sünen-i Ebû Davûd” adlı kitabın yazarıdır?

Soru 14:

Aşağıda verilenlerden hangisi mütevatir hadis şartlarından bir tanesi olarak kabul edilemez?

Soru 15:

Zayıf hadis, sahih hadisin tarifinde zikredilen niteliklerden birini veya birkaçını taşımayan hadistir ve taşımadığı niteliğe göre değişik isimler alır. Buna göre zayıf hadisteki kusurlar aşağıdakilerden hangisinden kaynaklanabilir?

Soru 16:

Hadiseteki şiddetli zayıflık nedir?

Soru 17:

Hz. Ömer döneminde fethedilen yer olan ve birçok sahâbînin yerleşip vatan edindiği yerin Medîne yerine hilâfet merkezi yapılınca kısa sürede bir ilim ve kültür merkezi haline gelen şehir hangisidir?

Soru 18:

I. Tâbiûn II. Muhadramûn II. Sahabe Yukarıdaki maddelerden hangisi veya hangileri ravi tabakalarındandır?

Soru 19:

Bir râvînin sika olup olmadığını Kütüb-i sitte’de rivâyeti geçen aşağıdaki eserlerden hangisine bakılması uygun olur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi senedin özelliklerine göre sınıflandırılan hadis türlerinden biridir?