logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Hadis Tarihi ve Usulü

Soru 1:

Hadis tarihinde ilk dönem veya mütekaddimûn dönemi denilen bu asırlarda yaşamış kaç râvî tabakası vardır?

Soru 2:

Hadis usulü ilminin gayesi aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi zayıf hadisin çok çeşitli olmasının nedenlerinden biri olarak gösterilemez?

Soru 4:

1557 yılında Kanuni döneminde yapılan dârulhadî aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi hadis kitaplarının okunmasında kullanılan bir hadis kitabının halka yönelik okutulması durumunda uygulanan bir usuldür?

Soru 6:

Hz. Muhammed’i haber-i vahid konusunda uyguladığı ölçüt nedir?

Soru 7:

Hz. Peygambere ait olduğu kesin olan hadislere ne ad verilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi hadise yaraşır şekilde öğretimini sistemli hale getirmek üzere kurulan ilk özel hadis öğretim merkezlerindendir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Hadis tenkidinin temel ilkelerinden biri değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Kudsi hadisler için kullanılan başka bir isimdir?

Soru 11:

Aşağıda verilen özelliklerin hangileri hadis öğrenme adabına gore öğrenenin uyması gereken özelliklerdir? I - Eser Yazmak ve Bilimsel Faaliyette Bulunmak II_ Kendisinden Üstün Olanlara Öncelik Vermek III- Hocalık Ehliyetine Riâyet IV- İlmî ve Tedricî Bir Metod Takip Etmek

Soru 12:

İslâm kültüründeki ilim anlayışının en önemli özelliklerinden biri, yaşa ve liyakate saygıdır. Bu nedenle, yaş veya ilim yönünden kendinden üstün bir âlimin yanında hocalık yapmamak, gerekirse öğretim önceliğini üstün olana vermek ilim âdâbındandır. Bu durum hocanın uyması gereken hangi kural altında değerlendirilebilir?

Soru 13:

Sema ve kıraat meclisleri hangi fonksiyonu yerine getirmek üzere oluşturulmuştur?

Soru 14:

Bir hadisin aslı düşünüldüğünde sened ya da metin içerisinde bulunmayan bir şey eklendiğinde ortaya çıkan bu hadis aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi sahâbîlerin, zaman zaman rivâyet konusunda birbirlerine tenkitler yöneltmelerinin sebeplerinden değildir?

Soru 16:

Merdûd hadîsler zayıf hadislerdir. Buna göre Arapçada, kesik ve kopuk anlamına gelir. Hadis ilminde, senedinde sahabeden sonra bir veya peşpeşe olmayarak, birkaç râvî atlanmış olan hadîse aşağıdakilerin hangisiyle adlandırlır?

Soru 17:

Hadis ilminde, ancak işin uzmanı âlimlerin fark edebileceği ve sahihliğe zarar veren gizli bir kusuru (illeti) bulunan hadîslere ne ad verilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi zayıf hadisin çok çeşitli olmasının nedenleri arasında sayılamaz?

Soru 19:

Resmî hadis tedvini kim başlatmış ve bu durum yazılı hadis metinlerinin çoğalmasına vesile olmuştur?

Soru 20:

I. Sahîfelerden yapılan istinsahlarda hatalar olacağına dikkat çekmek II. Hadislerin en doğru yazılımı için bir okul kurulması III. Semâ’ ve Kırâat metodlarını geliştirmek IV. Hadis öğrenmek amacıyla yapılan yolculukların engellenmesi Yukarıdaki uygulamalardan hangisi veya hangileri, hadislerin yazılmaya başlandığı ilk dönemlerde, muhaddislerin hadislerin hatasız naklini temin etmesi amacıyla aldıkları tedbirlerdendir?