Hangisi makbûl hadîslerdir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) Sahîh ve hasen hadisler
Aşağıdakilerden hangisi zayıf hadisin şiddetli zayıf olarak nitelendirilmesinin sebeplerinden değildir?
Doğru Cevap: E) Mevzû
Müksirûn (binden fazla hadis rivâyet etmiş yedi sahâbî) arasında üçüncü sırada yer alan Enes b. Mâlik nerede vefat etmiştir?
Doğru Cevap: C) Basra
Aşağıdaki râvî tabakaları arasında en önemlisi hangisidir?
Doğru Cevap: A) sahâbe
Hadis tarihinde ilk dönem veya mütekaddimûn dönemi denilen bu asırlarda yaşamış beş râvî tabakası vardır. Her biri kendi dönemi açısından önem sırasına sahiptir. Aşağıdakiler hangisi bu sıralamada en önemli ravi tabakasıdır?
Doğru Cevap: D) Sahâbe
Müksirûn Sahâbîlerin den Enes b. Mâlik kaç hadis rivâyet etmiştir?
Doğru Cevap: E) 2286 hadis
Hadis rivâyetinde en çok kullanılan rivâyet lafızları Hicrî üçüncü asır dönemi düşünüldüğünde verilenlerden hangisi olduğu söylenebilir?
Doğru Cevap: D) Haddesenâ-ahberenâ
Hadisin coğrafî merkezlerinden olup, İslam’ın ilk merkezi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Medine
Önceki dönemdeki bir müellifin şartlarına uyduğu halde kitabına almadığı hadisleri toplamak suretiyle onun eksikliklerini tamamlayan kitaplara ne isim verilir?
Doğru Cevap: D) Müstedrek
Suyûtî, bir hadisin mütevâtir kabul edilebilmesi için her nesilde râvî sayısının en az kaç olması gerektiği görüşündedir?
Doğru Cevap: C) On
Ebu’l-Ferec İbnü’l-Cevzî’nin (ö. 597/1201) uydurma olduğu tespit edilen 1850 haberi fıkıh konularına göre bir araya getirdiği eserin ismi nedir?
Doğru Cevap: A) El-Mevzû‘ât
Bir rivayet lafızı hadisi aktarırken “işittim” anlamındaki semi’tü kelimesini kullanıyorsa, o hadisi hangi yöntemle edinmiştir?
Doğru Cevap: A) Semâ’
Mezhepler göz önüne alındığında “Haber-i vâhidle amel edilmemesi” gerektiğini belirten mezhep aşağıdakilerin hangisi olduğu söylenebilir?
Doğru Cevap: E) Mutezile
Hadisin kalabalık bir topluluk tarafından rivayet edilmesi ve bu topluluğun her nesilde tevatür sayısının altına düşmemesi. Bu kalabalığın yalan üzerine birleşmelerinin aklen ve âdeten mümkün olmaması. Haberi nakleden kişilerin o haberi bizzat kaynağından işitmeleri veya olayı kendi gözleriyle görmeleri. Yukarıda özellikleri verilen hadis türü hangisidir?
Doğru Cevap: D) Mütevâtir hadisler
Hadis kitabı okunurken öğrenci (talebe) ile hoca arasında takip edilen bir usulün olduğu bilinmektedir. Buna göre verilenlerden hangisinin doğru usul olduğu söylenebilir?
Doğru Cevap: B) Açıklama ve araştırma yöntemi
Zayıf olduğu hakkında hadis âlimleri arasında ittifak bulunmayan, bazılarına gore zayıf, bazılarına göre de zayıf olmayan hadislere ne ad verilir?
Doğru Cevap: A) Muza‘af
I. Hadisin kalabalık bir topluluk tarafından rivayet edilmesi ve bu topluluğun her nesilde tevatür sayısının altına düşmemesi II. Bu kalabalığın yalan üzerine birleşmelerinin aklen ve âdeten mümkün olmaması III.Haberi nakleden kişilerin o haberi bizzat kaynağından işitmeleri veya olayı kendi gözleriyle görmeleri IV.Sahihliği sabit olmuş bir haberle amel edilip edilmemesi Hangisi mütevâtir hadis şartı değildir?
Doğru Cevap: C) IV
Hangisi hadis öğrenim ve öğretim yöntemlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: E) Müstemlî
Aşağıdakilerden hangisi zayıf bir hadisin birden çok senedle rivayet edilerek zayıflıktan çıkması için ileri sürülen bir şarttır?
Doğru Cevap: A) Takviye eden diğer senedler kuvvet bakımından takviye edilen senedle ya aynı seviyede veya daha üstün olmalıdır
İslam’ın ilk zamanlarında Müslümanları eğitme faaliyetleri nerede yapılırdı?
Doğru Cevap: B) Daru’l-erkam