logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Hadis Tarihi ve Usulü

Soru 1:

“Ayakta su içmişsem, Resulüllah’ın da ayakta su içtiğini gördüğüm içindir. Oturarak su içmişsem yine Resullüllah’ın otururken su içtiğini gördüğüm içindir.” Sözü hangi halifeye aittir?

Soru 2:

İslâmın ilk zamanlarında belli bir gizlilik içerisinde yürüten Müslümanların eğitim faaliyetinde önemli bir buluşma noktası olan yer neresidir?

Soru 3:

I. Irk ve mezhep yanlılığı II. İslam düşmanlığı III. Sahabilerin örnek alınması IV. Maddi yarar elde etme hırsı V. İslam’a Hizmet etme arzusu Hangisi hadisi tarihinde görülen uydurma sebeplerindendir?

Soru 4:

Binden fazla hadis rivâyet etmiş sahâbîlere ne denir?

Soru 5:

Tasnifin erken dönemlerinde daha çok tek konulu eserler yazılmıştır. Hicri 2. yüzyılda yazılmış olan bu eserlerden Kitabü’l-menâkıb’ın yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi âhâd haberle amel etmeyi kabul etmeyen mezheplerden biridir?

Soru 7:

Bir râvînin rivâyetinin kabul edilebilmesi için âdil ve zâbıt olması şarttır. Buna göre verilenlerden hangisi zâbıt olması ile ilişkidir?

Soru 8:

Allah Resûlü’nün hadislerinin güvenilirlik açısından en alt düzeyi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Hadis ilmi’nde, belli usullere göre hadisi alıp (tahammül), bu usullere uygun rivâyet lâfızları kullanarak başkalarına nakleden (eda) kimseye denir. Aşağıdakilerden hangisi verilen ifadeyi tanımlamaktadır?

Soru 10:

Hangisi Semâ’ ve Kırâat Metotlarının amacıdır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi hadis öğrenim ve öğretiminde ahlâk ve terbiye kurallarına göre uyulması gereken yerleşik esaslar, günümüz tabiriyle bilimsel etik kuralları demektir?

Soru 12:

Metin içerisinde tespit edilen noksanlıkların yazının okunmasını engellememesi için kitabın kenarına ilave edilmesine ne denir?

Soru 13:

Aşağıda verilen seçeneklerin hangisinde uydurma hadislerin olumsuz yanlarından bahsedilmemektedir?

Soru 14:

Çocuk ve gençlerden ilk Müslüman sahâbî aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Zayıf hadisler birbirini takviye ederek hangi dereceye yükselirler?

Soru 16:

Hadis ilminde ise, senedinde başından sonuna kadar râvî düşmesi bulunmayan, isnad zinciri kesintisiz olarak devam eden hadîslere ne ad verilmektedir?

Soru 17:

Hangisi hadis uydurmaya karşı yapılan mücadeledir?

Soru 18:

Hadis metinlerinin içerisinde tespit edilen noksanlıkların yazının okunmasını engellememesi için kitabın kenarına yapılan eklemelere ne ad verilir?

Soru 19:

Hadis usulü ilminin gayesi nedir?

Soru 20:

Nakil dönemi ne zaman başlamıştır?