Altı temel sahih hadis kitabı olan Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tırmizi ve Nesai'nin eserlerinden oluşan kitap türü aşağıdakilerden hangisi olarak adlandırılır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) Kütüb-i sitte
Sahâbeden sonra gelen Müslümanların arasında, nadiren de olsa, hadisin önemini kavrayamayanlar görülmeye başladı. Bunlar Kur’ân’da hüküm koyma yetkisinin sadece Allah’a ait olduğunu belirten bazı âyetlere bakarak Kur’ân’da yer almayan hükümler taşıyan hadisleri kabul etmemeye kalkışmışlardı. Aşağıdakilerden hangisi o dönemde bu davranışları gösteren kişileri ifade etmektedir?
Doğru Cevap: E) Hâricîler
Hadis ilminde az kullanıldığı, yaygın olmadığı ya da manası kapalı olduğu için anlaşılması zor olan kelimeler ve bunları konu eden ilim dalına ne ad verilir?
Doğru Cevap: E) Garibü’l-Hadis İlmi
Modern oryantalizm çalışmaları ne zaman başlamıştır?
Doğru Cevap: C) Fransız Devriminden sonra
İlk Müslümanlar, özellikle sahâbîler, hadislerle ilgili olarak rivayette hata yapma endişesiyle aşağıdaki yaklaşımlardan hangisini benimsememişlerdir?
Doğru Cevap: A) Hadis Rivayetini arttırma
Temel hadis kaynaklarını bir araya getiren eserlerdir. Hadis aramanın zor olduğu kitapların zevâidleri tespit edilmektedir. Bu tür eserler genellikle “bir araya getirme” anlamına gelen cem’ veya câmi’ başlığını taşımaktadır. Bu tür eserler temel hadis kaynaklarını esas alarak onlarda bulunmayan hadisleri toplamaktadır. Bu çalışma türü, Buhârî ve Müslim’in Sahîh’lerini bir araya getirmekle başlamıştır. Yukarıda verilen ifadelerden hangisi ya hangileri derleme niteliğindeki çalışmaların özelliklerindendir?
Doğru Cevap: B) I, III ve V
“Ensâr” ne demektir?
Doğru Cevap: D) Medine’nin yerlisi Müslüman hanımlar
Tasnif Dönemi hangi tarihler arasında yapılmıştır?
Doğru Cevap: D) 750-1258
Buhari ve Müslim'in sahih hadis kitaplarında bulunmamasına rağmen sahih olan hadislerin toplandığı eserler aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Müstedrek
Mısırlı muhaddis Ahmed b. Ebî Bekir’in yazdığı eser aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) İthâfü’l-hıyere
İbnu Ömer anlatıyor ;”Hz. Peygamber buyurdular ki: Namazın ilk vaktinde Allah’ın rızası vardır. Son vaktinde de affı vardır.” Yukarıdaki ifade aşağıdaki kavramlardan hangisine örnek olabilir?
Doğru Cevap: A) Hadis
Yorumlama Öğrenme Derleme Derin anlayış Nakletme Hadis ilmi ve hadisler ilgili faaliyetlerden olan rivayet hangilerini kapsar?
Doğru Cevap: E) II, III ve V
"Hadis ilminde, başında senedi yani isnad zinciri zikredilmeyen hadislere ______ denir" Yukarıdaki cümleyi en iyi şekilde tamalayan ifade aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Muallâk hadis
“Mescid-i Nebî’de ders halkası olan ve hadiste yetkili bir âlim sayılan bir sahâbî idi. Onun da hacla ilgili bir kitabının olduğu nakledilmektedir. Bu kitabın kâtibi kesin olarak belli değildir.” Aşağıdakilerden hangisi açıklamada belirtilen ve Hz. Peygamber’in vefatından sonra, Sahâbe döneminde yaşamış sahâbîdir?
Doğru Cevap: C) Câbir b. Abdullah
I. Mısır’ın Osmanlı yönetimine katılması, Anadolu hadisçiliğinin gelişmesinde dönüm noktası olmuştur II. Osmanlı egemen olduğu hemen her yere bir hadis okulu (dârulhadîs) açmıştır III. İslâm kültür tarihinde Osmanlı dönemi bir üretim/eser verme dönemi olarak kabul edilebilir Osmanlı Devleti'nde hadis ilminin gelişimi ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: C) I ve II
Aşağıdaki eserlerden hangisi temel hadis kaynaklarını tamamlamak amacıyla yazılmıştır?
Doğru Cevap: C) el-Müsnedü’l-müstahrec alâ Sahîhi’l-İmâm Müslim
İlk Osmanlı dârulhadîsinin I. Murad devrinde Çandarlı Hayreddin Paşa tarafından nerede yaptırılmıştır?
Doğru Cevap: B) İznik
Hadislerin büyük bir kısmının uydurma olduğunu ilk defa kim iddia etmiştir?
Doğru Cevap: A) Aloys Sprenger
Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Dönemi’nde, 1525 yılında kaleme alınan siyaset konularını içeren hadis kitabıdır?
Doğru Cevap: A) Mustahrec mine’l-Buhârî
Hangisi bir hadisi Hz. Peygamber’den doğrudan duymadığında Şâm’a gitmiştir?
Doğru Cevap: B) Sahabi Câbir b. Abdullah