logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Hadis Tarihi ve Usulü

Soru 1:

Müsned, Arapça’da, bir yere veya birine dayandırılan şey anlamına gelir. Müsned türü eserlerde hadisler, hadisin ilk râvîsi olan sahâbîlere göre sıralanmaktadırlar. Aşağıdakilerden hangisi günümüze kadar ulaşmış Müsned türü eserler veren müelliflerdendir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi, Rabbânî veya ilâhî hadis olarak da adlandırılan, yüce Allah’a, Kur’an olmayarak nispet edilen söz ve işle ilgili hadis olarak tanımlanan hadis türüdür?

Soru 3:

Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi sahih hadisin sahip olması gereken özelliklerden biri değildir?

Soru 4:

Hadis usulü ilminin gayesi nedir?

Soru 5:

Sağlam ve sağlam olmayan hadisleri bir araya getirmekle birlikte, hadislerin sıhhat durumu hakkında bilgi verenler ve kendi kanaatlerini belirten eserlere hangisi örnek olabilir?

Soru 6:

Gizlenmek istenen kusur, senedde bir râvî atlanmış olduğu halde bunu belli etmemeye çalışma şekline aşağıdakilerden hangisi olduğu söylenebilir?

Soru 7:

İslam’da ilk muallim kimdir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisinde hadis terimi olarak Vicâde’nin tanımı doğru olarak yapılmıştır?

Soru 9:

Aşağıdaki icâzet türlerinden hangisi İslâm âlimlerinin büyük çoğunluğu tarafından kabul görmüştür?

Soru 10:

Dârulhadîs (Hadis evi) denilen hadis öğretimine tahsis edilen hadis ihtisas okulları ne zaman kurulmuştur?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi hadis kitabı türlerinden birden çok alt konu barındıran tek bir ana konuda yazılmış kitaplardan biridir?

Soru 12:

Aşağıda verilen özelliklerin hangileri hadis öğrenme adabına gore öğrenenin uyması gereken özelliklerdir? Öğrendiğiyle Amel Etmek İlmî ve Tedricî Bir Metod Takip Etmek Hadis Usûlüne Önem Vermek Eser Yazmak ve Bilimsel Faaliyette Bulunmak

Soru 13:

İlk dönem hadis tarihinde bazı önemli râvî tabakasının olduğu bilinmektedir. Buna göre aşağıda verilenlerden hangisinin râvî tabakasında yer almadığı söylenebilir?

Soru 14:

Senedin özelliklerine göre yapılan hadis sınıflandırmalarından biri de haber-i vahid olan hadislerdir. Bu hadisler kendi içinde dört kısma ayrılmaktadır. Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi bu dört kısımdan biri değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi kitaplarda bulunan hataların düzeltilmesinde yapılmaması gereken uygulamalardan bir tanesidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi müksirun diye bilinen sahabilerden değildir?

Soru 17:

Kitabü’ş-şemail eseri kime aittir?

Soru 18:

Hadis ilmi ile ilgilenenler tarihte değişik unvanlarla anılmışlardır. Aşağıdakilerden hangisi bu unvanlardan değildir?

Soru 19:

Ebu’l-Ferec İbnü’l-Cevzî’nin (ö. 597/1201) uydurma olduğu tespit edilen 1850 haberi fıkıh konularına göre bir araya getirdiği eserin ismi nedir?

Soru 20:

Arap yazısının yazılı metinlerden doğrudan nakil yapmak için yetersiz olduğu dönemde muhaddisler, hadislerin hatasız naklini temin etmek amacıyla hangi metodu güvenilir kabul etmemişlerdir?