logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tefsir Tarihi ve Usulü

Soru 1:

Bir kelimenin, hakiki anlamıyla arasındaki bir ilgiden ve hakiki anlamın kastedilmesine engel olan bir karineden dolayı hakikat anlamı dışında başka bir manada kullanılmasına ne ad verilir?

Soru 2:

Kendisinden istiare yapılan unsura ne ad verilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi “Kur’ân lafzı, “karînetün” kelimesinin çoğulu ve aynı zamanda hemzesiz olan “el-karâin/القرائن “lafzından türemiştir” görüşünün sahibidir?

Soru 4:

Kur’an’ı semiyotik bir bakış açısıyla incelemedeki asıl sorunun ne olduğu aşağıdaki seçeneklerin hangisinde açıkça belirtilmektedir?

Soru 5:

Ayete ilişkin aşağıdakilerden ifadelerden hangileri doğrudur? I .Allah’ın varlığına delalet eden her şeye ayet denir. II. Kur’an’ın herhangi bir suresinde bir veya birkaç cümleden oluşan bölümlere denir. III. Çoğulu ây’dır.

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi tarihselcilerin dikkat çeken fikirlerinden biri değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi/hangileri klasik tefsîr ekollerindendir? I. Dirâyet II. Rivâyet III. Mezhebî (kelâmî) tefsîr ekolleri IV. İşârî tefsîr ekolü V. Fıkhî tefsîr ekolü

Soru 8:

I. Uydurma haberlerin çokluğu II. İsnatların hazfedilerek sadece metinlerin yer alması III. Aklın ikinci planda olması IV.  İsrailiyata dair haberlerin tefsire karışması Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri rivayet tefsirinin zaaf yönlerindendir?

Soru 9:

Bütün modern İslam düşünürlerinin benimsediği ortak görüş aşağıdaki şıkların hangisinde açıkça dile getirilmiştir?

Soru 10:

I- Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır II- Ömer Rıza Doğrul III- Hasan Basri Çantay Yukarıdaki kişilerden hangileri Kur’an ın Türkçe mealini kişilerden biridir?

Soru 11:

Kur’ân, yetkinliğini inmiş olduğu dilden alır, diyen bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi modernist düşünürler arasında yer almaz?

Soru 13:

Konulu tefsir yöntemi temel olarak kaç kısma ayrılmaktadır?

Soru 14:

Kur’an’ı anlama ve yorumlamada yeni yönelişler dendiğinde hangi bölgelerde yeni gelişmeler olmamıştır?

Soru 15:

I. Fıkhî tefsîr ekolü II. Mezhebî Tefsîr ekolü III. İctimâî tefsîr ekolü Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri klasik tefsir ekolleri arasındadır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi semiyotik sürecin bir aşaması değildir?

Soru 17:

Sözlükte “bir şeyi aşmak, geçmek” anlamına gelen “câze” fiilinden türemiş olan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

İslam alimleri kaç tür nesihten bahsetmektedirler?

Soru 19:

Yahudi, Hristiyan ve diğer kültürlerden İslamiyet’e giren rivayetler bütününe ‘____________’ denilmektedir. Yanda verilen boşluğa gelmesi gereken uygun ifade aşağıda verilen seçeneklerin hangisinde doğru bir şekilde paylaşılmıştır?

Soru 20:

“Ey iman edenler! Ne oldu size ki; “Allah yolunda toptan savaşa çıkın!” denildiğinde yere çakılıp kaldınız? Yoksa ahiretten geçip dünya hayatına mı razı oldunuz? Dünya hayatından alınacak haz, ahiret hayatından alınacak hazza nispetle çok çok az değil midir?” Ayetinde asıl verilmek istenen mesaj aşağıdakilerden hangisidir?