logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tefsir Tarihi ve Usulü

Soru 1:

1930'lu yıllarda çalışmalarını gerçekleştirmiş ve meali Hak Dini Kur'an Dili Meali adıyla neşredilen alim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi İslam alimlerinin bahsettiği nesih türlerinden değildir?

Soru 3:

I. L ügavî i’câzı açısından eşsiz ve benzersiz oluşu II. D inleyenlerin O'nu dinlemekten hiç usanmaması, daha çok dinlemek istemeleri III. Kur’ân’da varlık kanunlarına ve ni - teliklerine aykırı bir durumun olmaması IV. N âzil olduğu dönemin beşeri bilgi düzeyiyle ifade edilmesi imkansız olan haki katlerin söylenmesi V. İnsanların bilmeye imkân bulamadıkları gayb haber - lerini ihtiva etmesi Yukarıdakilerden hangiler Kur’ân’ın, şu ana kadar tespit edilen mucizevî yönleri arasında yer alır?

Soru 4:

“Rabbinizin size acıyıp-esirgemesi elbette umulabilir; ama eğer siz (günaha) geri dönerseniz, Biz de (azaba) geri döneriz. Ve (unutmayın ki) Biz cehen- nemi, hakkı inkâr edenleri kuşatacak (bir hisar) kılmışızdır” (İsrâ (17), 8). Ayetinde verilmek istenen kıssa aşağıdaki seçeneklerin hangisinde olduğu söylenilebilir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi müteşabih ayetlere konu olan hususlardan biri değildir?

Soru 6:

طَلَ َع البَ ْدُر علينا / “üzerimize ay doğdu.” Ayetinde nasıl bir söz sanatı icra edildiği aşağıdaki şıkların hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 7:

Siyak ilkesi doğrultusunda geliştirilen Kur’ân sınıflandırmasında kaç temel unsur bulunmaktadır?

Soru 8:

Harfi tercümeye riayet edilerek hazırlanan ve 1953 yılında Kur'an-ı Hakim ve Meal-i Kerim adıyla yayınlanan açıklamalı Kur'an mealini hazırlayan isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisi İçtimai tefsir ekolünün olumlu bulunan yönünü bulundurmamaktadır?

Soru 10:

Kur’an’ı herhangi bir ayetini veya kavramını, Kur’an’ın başka ayet veya kavramları ile tefsir eden yönteme ne ad verilir?

Soru 11:

Mukaddime fi Usûli’t-Tefsîr adlı kitap aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi sahabenin tefsirde başvurduğu kaynaklardan biri olamaz?

Soru 13:

Teşbih edatının zikredildiği teşbih türüne ne ad verilir?

Soru 14:

Kutsal kitap yorumlarında kullanılan hermenötik yönteminin asıl amacı aşağıdaki seçeneklerin hangisinde açıkça söylenmektedir?

Soru 15:

Nazmında yani söz dizimi ve tertibinde aslına benzemesi gözetilen tercüme çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

‘’Ey iman edenler! Allah’tan korkun. Eğer müminseniz, faizden ortakalana el sürmeyin. Şayet böyle yapmazsanız, Allah ve peygamberi tarafından size bir savaş ilan edilmiş olduğunu bilin! Tövbe eder de vazgeçerseniz, anaparanız sizindir. Böylece haksızlık etmiş olmadığınız gibi haksızlığa da uğramış olmazsınız’’ (Bakara (2), 278-279). Yukarıda inen ayetin hangi amaçla indirilmiş olduğu aşağıda verilen seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 17:

Mutezili tefsircilerinden en meşhur olanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi bir dildeki kelimeleri ayrıntılı biçimde tahlil ederek anlamlarını ortaya koymaktır?

Soru 19:

İşârî tefsîr ekolüne, yönteme nazaran ne denir?

Soru 20:

Aşağıdaki alimlerden hangisi “Allah’ın müteşâbih sıfatları bilinir gibi görünse de, bu sıfatların Allah’a isnadı beşer açısından imkansızdır. Bu durumda yapılması gereken şey bu sıfatların delaletlerini Allah’a havale etmektir. Yani, bu sıfatlara sadece olduğu gibi inanmak ve mahiyetine ilişkin bir yorumda bulunmamak gerekir.” Bu yaklaşıma sahip değildir?