logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Tefsir Tarihi ve Usulü

Soru 1:

“Hz. Peygamber’in Kur’ân’a yönelik tefsîri, onun bir kısmını içermektedir” tezini ortaya atan ilk İslâm bilgini kimdir?

Soru 2:

Açıklayan anlamındaki İslami ilimlerden tefsire özgü olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

“ َ حافِظُ َ وا علَ َّ ى الصلََ و ِ ات َو َّ الصَ لِ ة الُْ و ْ سطَى Namazlara (özellikle) orta namaza devam edin” (Bakara (2), 238) âyetindeki orta namazdan maksadın ne olduğunu Resûlullah’ın: “Orta namaz ikindi namazıdır” diyerek açıklamıştır. Yukarıdaki örnekte Hz. Peygamber tefsir usullerinden hangisini uygulamıştır?

Soru 4:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde tefsirin konusu açık bir şekilde verilmiştir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi süyuti bir müfessirin kriterleri arasında yer almaz?

Soru 6:

Müellifinin ismiyle birlikte verilen aşağıdaki tefsir eserlerinden hangisi bir rivayet tefsiridir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi bir sözü diğer bir dilde tefsir ve beyan etmek anlamındaki kelimedir?

Soru 8:

Herhangi bir dilde kaleme alınan bir metni yine yazılı olarak başka bir dile aktaran kimse olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Kur’ân’ın doğru anlamına ulaşılması bağlamında en önemli görev hangi İslâmî ilme düşmektedir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi ‘’Vahy’’ kelimesinin anlamlarından biri değildir ?

Soru 11:

Tefsîrin kendileri için temin etmiş olduğu malzemenin yorumlanması ve Kur’ân öğretisinin değişik zamanlara taşınması hususunda çok önemli bir görev üstlenmişler; bunun sonucunda da, tefsîrin dilsel ve tarihsel incelemesinden çıkardığı sonuçları ele alıp yorumladıktan sonra, bunları Müslümanların önüne hüküm olarak koymuşlardır. Çünkü ______, Müslüman toplum için inanç yönüyle bir çerçeve çizmekte; Allah, ahlâk, siyaset vb. alanlarda hükümler üretmektedir. ______ ise kitap, sünnet ve icmâ gibi kaynaklardan kıyas yoluyla elde ettiği neticeleri Müslümanların, hayatlarında izleyecekleri amelî hükümler şeklinde belirlemektedir. Yukarıdaki boşlukları sırasıyla dolduracak ifadeler aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Soru 12:

“Kur’ân’ın kelimelerinin ve harflerinin yazılışında Osman b. Affân’ın tasvip ve tercih ettiği imlâ şekil ve tarzı” diye tanımlanan aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Kur’ân-ı Kerîm’de kevnî (kozmolojik) bilimsel hakikatlerin yer aldığı surelerden birisi değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Mekkî sûrelerin özelliklerinden birisi değildir?

Soru 15:

Aşağıdaki bilgilerden hangisine Kur’ân ayetlerinde veya Hz. Peygamber’in hadislerinde yer verilmiştir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Kur’an’ı Kerimin bildirdiği gaybi kelimelerden biri değildir ?

Soru 17:

Sözlük anlamı itibariyle keşfetmek, ortaya çıkarmak, üzerindeki örtüyü açmak, beyan etmek, açıklamak, anlaşılır hale getirmek gibi manalara gelen kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

“Peygamber’in mescidinin girişine oturun, biri size Allah’ın kitabından bir âyeti iki şâhitle birlikte getirdiği zaman onu kaydedin” talimatı ile Kur’ân’ın ilk defa toplanmasını başlatan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangileri vahiy esnasında görülen hallerdendir? I. Hz. Muhammed’in horultuya benzer ses çıkarması II. Hz. Muhammedi’in yanında arı uğultusuna benzer ses işitilmesi III. Hz. Muhammed’in çevresinde olan bitenlerden hiç haberinin olmaması

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi rivâyet tefsîrinin zaaf noktalarından biri değildir?