logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tefsir Tarihi ve Usulü

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi lafzın umûmî dilde konulduğu anlamında kullanılan hakîkat çeşididir?

Soru 2:

I. Konulu tefsir ekolü II. Bilimsel tefsir ekolü III. Fıkhi tefsir ekolü Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri çağdaş tefsir ekollerindendir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi/hangileri Mezhebî tefsîr ekollerindendir? I. Mutezile II. Şîa III. Hâricîyye IV.İşârî V.Fıkhî

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Kur’an’da umum ifade eden lafızların önemlilerin biri değildir?

Soru 5:

Hurûf-ı mukatta’a hakkında ileri sürülen görüşler, son derece subjektif ve doğruluğu test edilemeyen yorumlardır. Benzer keyfilikteki yorumları Batılı oryantalistlerin de ileri sürdüğü görülmektedir. Bu harflerin Kur’ân’a ait olmadığını, Kur’ân’ın toplanması sürecinde ilgili sûrenin kendisinden temin edilen sahabînin adının sembolü olduğunu ileri süren Batılı Oryantalist aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

İçtimai Tefsir Ekolünün en belirgin yönü aşağıdaki seçeneklerin hangisinde açıkça verilmiştir?

Soru 7:

I. Bâtınî anlamın, zâhirî anlama ters düşmesi II. Bâtınî anlamın doğruluğunu teyid eden aklî veya naklî bir delilin bulunması. III. Bâtınî manaya aykırı dini veya akli bir delilin bulunmaması. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri işari tefsirin kabul görmesi için gerekli şartlardandır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Kur’ân’da müteşâbih âyetlerin bulunmasının nedenlerinden biri değildir ?

Soru 9:

Kur’ân’daki meseller kaç kısma ayrılmaktadır?

Soru 10:

“Şâyet Kur’ân, Allah’tan değil de başka bir kaynaktan gelmiş olsaydı onda pek çok ihtilaf ve çelişki bulunurdu.” diyen bir alim aşağıdakilerden hangi kavram üzerine açıklık getiriyordur?

Soru 11:

İslam düşüncesinde tarihselciliği hakim kılmak için çalışmış Kur'an nasslarını yorumlayan Modernist İslam düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

I. İslâm davetçisine yardımcı olması II. Çağdaş problemlere çözüm arayışı III. Müfessiri bütüncül bir yaklaşımdan uzaklaştırması Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri konulu tefsîr yönteminin gelişmesindeki etkenlerden değildir ?

Soru 13:

Mağara arkadaşları (ashab-ı kehf) ve Ebrehe’nin ordusu hakkındaki kıssaların aşağıdaki seçeneklerde verilen kategorilerin hangisine girdiği söylenilebilir?

Soru 14:

Kur’ân’ı başından sonuna kadar âyet âyet ele alıp belli bir yöntemle açıklamaya çalışan kişiye verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Hurûf-ı mukatta’ayı hece harfi kabul eden görüş mensuplarının ortaya attıklar manalardan biri değildir?

Soru 16:

Kur’ân’da birçok manaya ihtimali olan ve bu manalardan birini tayin edebilmek için hârici bir delile ihtiyacı olan âyetlere verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Kur’ân’ın tamamını içeren ilk meâl de İtalyan müsteşrik Guidi’ye göre hangi dilde kaleme alınmıştır?

Soru 18:

Arap dilinde lafızları da anlamları da farklı kelimelere verilen isim nedir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi “detaya girilmeden ana hatlarıyla sunulduğu için sözün sahibi tarafından bir açıklama yapılmadıkça kendisinden kastedilen mananın anlaşılamadığı lafız türü” nü tanımlamak için kullanılan terimdir?

Soru 20:

Kur’ân’da kronolojik bir anlatımla naklediliyor gibi görünen tek kıssa aşağıdakilerden hangisidir?