logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tefsir Tarihi ve Usulü

Soru 1:

Kur’ân’da bazı sûrelerin başında bazen bir, bazen de bir kaç harfin birleşmesinden meydana gelen rumuzlar bulunmaktadır. Bu harflere kesik harfler manasına gelen hangi ad verilmektedir?

Soru 2:

Hz. Osman döneminde Mushaf çoğaltılırken bu günkü yazım kurallarından farklı bir yazı stili kullanılmıştır. Hangisinin yer almadığı söylenebilir?

Soru 3:

“Ey iman edenler! Ne oldu size ki; “Allah yolunda toptan savaşa çıkın!” denildiğinde yere çakılıp kaldınız? Yoksa ahiretten geçip dünya hayatına mı razı oldunuz? Dünya hayatından alına- cak haz, ahiret hayatından alınacak hazza nispetle çok çok az değil midir?” Ayetinde verilmek istenen kıssa aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bulunmaktadır?

Soru 4:

Kur'an ile olgu arasında teşkil-teşekkül ilişkisi kuran Modernist İslam düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Tefsîr kaynaklarında, “Câmiu’l-Beyân” aşağıdaki ulemdan hangisininin eseridir?

Soru 6:

Kur’ân’da ismi açıkça zikredilmeyip kapalı ifadelerle (ism-i mevsul, zamir vb.) zikredildiğinden kapalı kalan lafız ve ibarelere ne denir?

Soru 7:

I. Dirayet tefsir II. Bilimsel tefsir III. Rivayet tefsir Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri tefsir yöntemlerinin temelinde yer alan ana akımlardandır?

Soru 8:

I.  İnsan zihnini sürekli işletmek II. İyi davranışların yapılmasını sağlamak III. Kur’ân’ın daha kolay anlaşılmasına yardımcı olmak IV. Helal, haram, hudûd, ferâiz gibi imân edilip amel edilen hususları açıklamak Kur’ân’da müteşâbih âyetlerin bulunma sebebi ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 9:

Kendinden sonraki tüm meal çalışmalarını etkileyen ve ‘Türkçe Kur’an’ ifadesine kati derecede karşı olan müfessirin kim olduğu aşağıdaki şıkların hangisinde yer almaktadır?

Soru 10:

Tefsîr geleneğine ve pozitivizme karşı olan, amacı taklit ve geri kalmışlık bataklığına düşen ümmeti islah edip onun yeniden yükselişini sağlamak ve toplumda meydana gelen problemlere çözüm üretmek olan tefsir ekolü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Hurûf-ı mukatta’ayı belli kelimelerin kısaltması veya anahtarı olarak gören 2. görüş mensuplarının gündeme getirdiği anlamlardan biridir?

Soru 12:

Kelimelerin anlamının geniş veya dar olan kısmları için .............. (genel anlamlı) lafız veya hâss (dar anlamlı) lafız kavramları kullanılır. Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Muhkem ayetlerin içeriğinde yer alan ayetlerden biri değildir ?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi İşârî tefsîr'in 2 alt kolundan biridir?

Soru 15:

Bir dilin temelini oluşturan kelimeleri ayrıntılı bir şekilde tahlil ederek anlamlarını doğru bir şekilde ortaya koyan bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Yanlış yorumlarda bulunmamak için Kur’an ayetlerinin nüzul sebeplerine ne şekilde bakılması gerektiği aşağıdaki seçeneklerin hangisinde yer almaktadır?

Soru 17:

Müteşâbih sıfatlar hakkında ulemâ kaç mezhebe ayrılmıştır?

Soru 18:

Aşağıdaki seçeneklerde verilen ilim çeşitlerinden hangisi Kur’an-ı anlama ve yorumlama üzere ortaya çıkmamıştır?

Soru 19:

Günümüzde yaşanan olaylara Kur’an-ı Kerim eksenli çözüm arayan ekol aşağıdaki seçeneklerin hangisindedir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Medenî sûrelerin özelliklerinden birisi değildir?