Burhânî te’vîlin İslam düşüncesindeki en önemli temsilcisi kimdir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) İbn Rüşd
Kur’ân vahyinin tarihsel olduğunu geçmişte ilk defa iddia eden fırkanın adı aşağıda verilen şıkların hangisinde yer almaktadır?
Doğru Cevap: A) Berahime
Türkçe meal ve Türkçe tefsir çalışmalarının ne zaman hızlandığı aşağıdaki seçeneklerin hangisinde yer aldığı söylenilebilir?
Doğru Cevap: A) İttihatçı söylemin egemen olmasıyla
Aşağıdakilerden hangileri Kur’an’ın terim olarak tanımında yer alır? I. Tevatürle nakledilmiş II. Mushaflara yazılmış III. Tilavetiyle ibadet edilen
Doğru Cevap: E) I-II-III
Kur’ândaki bir konuyu, Kur’ân’ın temel hedef ve ilkelerine uygun bir şekilde usûller çerçevesinde bütüncül olarak araştırıp ortaya koymaya çalışan tefsir türü aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Konulu tefsir
Müşkilü’l-Kur’ân ilminde âyetlerin birbirine zıt görünümlerini ortadan kaldırmaya yönelik çeşitli kaideler geliştirilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu kurallardan biri değildir ?
Doğru Cevap: B) Kur’ân tek bir kaynaktan geldiğinden başı ile sonu arasında hiçbir çelişki ve ihtilaf yoktur.
Müellifinin ismiyle birlikte verilen aşağıdaki tefsir eserlerinden hangisi bir dirayet tefsiridir?
Doğru Cevap: B) Ebussuûd, İrşâdu’l-Akli’s-Selîm
Aşağıdakilerden hangisi halef mezhebinin yaklaşımını benimseyen âlimlerden biridir?
Doğru Cevap: E) Hasan-ı Basrî
Arap dilinde lafızları farklı, fakat anlamları yakın olan kelimelere ne ad verilir?
Doğru Cevap: D) mütekârib
Amacı Kur’ân’ın hükümlerini ortaya koymak suretiyle insanların dünya hayatlarını düzenleyip ahiret mutluluğunu kazanmalarını sağlamak olan tefsir türü aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Fıkhi tefsir
İlk baskısı 1947 yılında Tanrı Buyruğu adıyla yayınlanan ve İslam hakkında genel bilgilerle tefsirden oluşan iki bölümlü eserin sahibi alim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Ömer Rıza Doğrul
Kur’ân'ın anlaşılması yolunda daha çok bilgi azlığı nedeniyle uyanan vehimleri giderip tatmin edici cevaplar hazırlayan ilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Müşkilü’l-Kur’ân
Aşağıda şıklarda verilenlerden hangisi Kur’an’daki kıssaların hedefleri arasında gösterilemez?
Doğru Cevap: B) Hz. Peygamberden sonra gelen nesli farklı kılmak
Kur’an’ın mucizevi süpersentetik bir dil örgüsü olduğunu bu sebeple muhatabın Kur’an bütüncüllüğü içerisinde şık durmayan bir anlamı nasslara yükleyemeyeceğini ifade eden meşhur dilbilimci kimdir?
Doğru Cevap: E) Abdulkahir el Cürcani
Kur’a^n’ın nüzu^l sebeplerine göre tefsi^r edilmesi yönteminde öncelikli olarak ne yapılması gerektiği verilen şıkların hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: C) Su^relerin tarihsel ve meka^nsal alt yapılarını tespit etmek
Literatürü “Ahkâmü’l-Kur’ân” adıyla anılan, ahkâm âyetlerini tefsîr etme mantık ve mantalitesiyle yorum yapan akım aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Fıkhî tefsîr ekolü
Kur’ân’ın modern yorumlamalarından hangisi insanı ve toplumu anlamak için mutlak surette tarihsel koşullara gidilmesi gerektiğini, tarihin dışına çıkarak insan tabiatını anlamanın imkânsız olduğunu savunur?
Doğru Cevap: B) Tarihsel yaklaşım
Bakara (2) sûresinin 275. âyeti “faiz yiyenler (mahşerde) ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar”. Aşağıdaki hangi siyak münasebeti içinde yer alır?
Doğru Cevap: E) Âyet içi siyak münasebeti
“Kur’ân, sahip olduğu ikna gücü, belagat ve inşası itibariyle seviyesine erişilemeyecek bir kitaptır. İslâm âleminde görülen bütün ilim ve irfan dallarının hayret uyandıran inkişâfı, Kur’ân sayesinde gerçekleşmiştir.” Sözü hangi Batılı araştırmacıya aittir?
Doğru Cevap: C) Hirshfield
Kur’ân lafızları, yüklendiği anlamlar açısından ya temel anlama ya da yan anlamlara gelirler. Aşağıdakilerden hangisi yan anlam değildir?
Doğru Cevap: E) İbtidaî