logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tefsir Tarihi ve Usulü

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Hz. Muhammed'in Kuran'ın tamamını tefsir ettiğine dair bir delil niteliği taşıyabilir?

Soru 2:

Kur’an’ı anlama ve yorumlamada yeni yönelişlerin dikkat çekici bir özelliği ?

Soru 3:

Keşf, ilham ve sezgi yoluyla elde edilen bâtıni/ledünni bilgiyle Kur’ân âyetlerinin bir kısmını veya tamamını yorumlama yöntemi hangi tefsir ekolü ile açıklanır?

Soru 4:

“Arap dilinin kuralları dahilinde hareket edilerek Kur’ân’dan anlamlar üretmek” olarak tanımlanan Te’vîl çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Kur’ân’daki ibâdât, muamelat ve ukubat ile ilgili âyetleri yorumlayan akıma verilen isim nedir?

Soru 6:

Kıssalar çerçevesinde Kur’ân âyetlerini tarihsel metinler olarak değerlendiren ilk sistematik çalışma olan  “Kur’ân’da Öyküleme Sanatı” adlı eserin sahibi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi İctimâî tefsîr ekolünün olumlu bulunan yönlerinden biri değildir?

Soru 8:

Arap edebiyatında meseller yapılarına göre kaç kısma ayrılmaktadır?

Soru 9:

Hangi âyetler; anlamları açık, anlaşılmasında dışarıdan bir delile ihtiyaç duymayan, tek bir veche imkan tanıyan âyetlerdir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangileri Kur’an’ın mushaflaşma sürecinde yer alan aşamalardan biridir? I. Sahabenin ezberlemesi II. Cem III. İstinsah

Soru 11:

Türkiye’de özellikle İttihatçı söylemin egemen olmasından sonra Türkçe Kur’ân ve Türkçe tefsîr çalışmaları hız kazanmıştır. Daha sonra Türkiye’de pek çok Kur’ân meâli basılmıştır. Bu meâllerin bir kısmı, özgün çalışmalar niteliğindedir. Aşağıdakilerden hangisi buna bir örnektir?

Soru 12:

Birisine hitaben ‘O, bir arslandır’ ifadesinde hayvanı değil de onun cesaret yönünü karşılamak üzere kullanılırsa hangi anlam türünün ortaya çıktığı aşağıda verilen şıklarda doğru olarak verilmiştir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi, “Senedi sahîh olup, ya Arapça kâidelere ya da Hz. Osman döneminde çoğaltılan nüshalardan birinin hattına uygun olmayan kırâata” verilen isimdir?

Soru 14:

Tefsir alanında ''mezhebi ekol'' kavramı temelde hangi alan ile ilgili olduğu aşağıda verilen seçeneklerde doğru olarak verilmiştir?

Soru 15:

Bir şeyin benzerini yapmaktan muhatabı âciz bırakan olağan üstü duruma, hârikulâde işe ne isim verilir?

Soru 16:

I. İctimai tefsir ekolü II. Mezhebi tefsir ekolleri III. Fıkhi tefsir ekolü Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri klasik tefsir ekollerindendir?

Soru 17:

Dinî bir terim olarak herhangi bir şer’î hükmün yerine başka bir şer’î hükmün gelerek öncekinin ortadan kalkması anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Râgıb İsfahânî müteşâbih âyetlerin kaç kısımda incelenebileceğini ifade etmiştir?

Soru 19:

Konulu tefsir yönteminin gelişmesinde aşağıda verilen hangisi etkenin tesirli olduğu söylenemez?

Soru 20:

Bir usu^l terimi olarak düşünüldüğünde hükmü kaldırılmış olan a^yete ‘_______________’, hükmü ortadan kaldıran a^yete de ‘______________’ denmektedir. Üsteki boşluklara gelmesi gereken uygun ifadeler hangisidir?