logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tefsir Tarihi ve Usulü

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi hicri ikinci asırda Hişam b. Abdülmelik zamanında yaşayan Vâsıl b. Ata’nın kurmuş olduğu mezheptir?

Soru 2:

Her ne kadar özel bir metoda uyularak kurgulanmamış olsa da Arkoun’un Kur’ân nasslarını yorumlama çabasına giriş yaptığı kapı, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Müfessirler ortaya koydukları tefsîrlerde temelde kaç tür yönteme dayanmışlardır?

Soru 4:

َوقَالَ ِت الْيـَُهوُد يَُد اللِّه َمْغلُولَةٌ (Maide, 5)‘’ Yahudiler, Allah’ın eli bağlıdır, dediler” ayetindeki ‘eli bağlıdır’ sözüyle kinaye edilmek istenenin ne olduğu aşağıdaki seçeneklerin hangisinde yer almaktadır?

Soru 5:

Aşağıdaki hangi Halife döneminde Mushaf çoğaltılmaya başlanmıştır?

Soru 6:

“benzemek, ayırt edilmesi zor olacak şekilde birbirine benzer olmak, benzediği için de şüphe uyandırmak” gibi anlamları ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Lafzın umûmî dilde konulduğu anlamda kullanılmasına ne denir?

Soru 8:

Yahudi, Hıristiyan ve diğer kültürlerden İslamiyet’e giren rivayetler bütününe ‘________________’ denilmektedir. Yandaki boşluğa gelmesi gereken uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi “bütün fertleri istisnasız bir şekilde kapsayan lafız” için kullanılan terimdir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Kur’ân’ı anlama ve yorumlamada yeni yönelişlerin doğmasına yol açan bazı tarihî gelişmelerden sayılamaz?

Soru 11:

Kur’ân’ın, vahyedildiği gibi korunması göz önüne alındığında hangisinin yer almadığı söylenebilir?

Soru 12:

Kur’ân’ın tamamını içeren ilk meâl hangi dilde kaleme alınmıştır?

Soru 13:

Müslümanların büyük çoğunluğunun okuduğu kırâat aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

Aşağıdaki isimlerden hangisi vahiy katiplerinden biri değildir?

Soru 15:

Kur’an’da geçen “Andolsun biz, "Allah'a kulluk edin ve tâğûttan sakının" diye (emretmeleri için) her ümmete bir peygamber gönderdik. Allah, onlardan bir kısmını doğru yola iletti. Onlardan bir kısmı da sapıklığı hak ettiler. Yeryüzünde gezin de görün, inkâr edenlerin sonu nasıl olmuştur” (Nahl (16), ayetinde geçen kıssanın hedefini içerir?

Soru 16:

Hz. Peygamber’in risâlet döneminde meydana gelen ve Kur’ân’ın bir veya birkaç âyetinin yahut bir sûresinin inmesine yol açan olayı, durumu ya da soruyu ifade etmek üzere kullanılan tabir aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Kur’ân tefsîrinde, Yahudi, Hıristiyan ve diğer kültürlerden İslâmiyet’e giren rivâyetler bütününe aşağıdakilerden hangisi denmektedir?

Soru 18:

“Muhyi’s sünne” ve “Rüknu'd-dîn” gibi lakaplar verilen alim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Kur’ân’ın herhangi bir sûresinde, bir veya birkaç kelime ya da cümleden meydana gelen ve başından ve sonundan ayrılmış olan bölümleri tanımlayan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Kur’an’ı merkeze alan okumaların tabii bir neticesi nedir?