logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İslam Sanatları Tarihi

Soru 1:

Ahşap sanatının cami iç mimarisinde tamamlayıcı eleman olarak görev üstlendiği alanlar hangileridir?

Soru 2:

Ünlü İngiliz müzikolog ve bestecisi Sir Charles Hubert Parry’in “tahayyül edilmesi bile güç olan mükemmel bir ses dizisi” olarak nitelendirdiği Kitâbü’l Edvâr fî ma‘rifeti’n-nagam ve’l-evtâr adlı eserin sahibi kimdir?

Soru 3:

Türk ahşap oyma ve kakma sanatında hangi ağaç cinsleri kullanılmıştır?

Soru 4:

Üsküdar Özbekler Dergâhı’nda doğan, çeşitli sanat ve zenaat dallarındaki başarısından dolayı hezarfen (bin sanat sahibi) lâkabıyla anılan, ibadet haricindeki vakitlerini ilim ve sanata adayarak doğramacılık, marangozluk, oymacılık, hakkâklik, hattatlık, mühürcülük, dökmecilik, tornacılık, demircilik, tesviyecilik, matbaacılık, dokumacılık, mimarlık, makine parçaları gibi konulardaki kabiliyeti ve hususi çalışmalarıyla ihtisas sahibi olan sanatçımız aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Osmanlı Sanatı'nda sünnet düğünü şenliklerinin anlatıldığı ve resmedildiği resimli el yazmalarına hangi isim verilmiştir?

Soru 6:

Aşağıdaki ülkelerden hangisinin halılarının şekillenmesinde Osmanlı saray halıları etkili olmuştur?

Soru 7:

Tezhip sanatında yeni tasarım ve arayışlara yer verilmeyen klasik kaideler göre yazılan eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerin hangisi motiflerini altıgen ve üçgen yıldızlarla bazı stilize çiçek ve kuşların oluşturduğu desenlerin ahşap sütun başlıklarında, kiriş ve konsollarda boyama tekniği ile uygulandığı dönemin ahşap camilerinden biridir?

Soru 9:

Türk ahşap ve maden sanatlarına ilişkin önemli veriler sunan kurganlar hangi bölgelerde yapılan kazılar sonucunda tespit edilmiştir?

Soru 10:

Bir veya birden fazla metalin, metal olmayan elementlerle birleştirilerek pişirilmesi sonucu oluşan inorganik bileşiğe denir. Genelde silisyum asidi, alkali veya toprak alkalili oksitlerin karışımından meydana gelir. Tümü killi topraktan yapılan veya yüksek oranda kil ihtiva eden ham maddelerden üretilmiş, yüzeyi parlakça ve en sert seramik grubuna denir. Yukarıda verilen tanımlar aşağıda hangisinde sırasıyla doğru olarak verilmiştir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Selçuklu taş yapılarında rastlanılan motiflerden biri değildir?

Soru 12:

Bir kapta, şemse ve salbekin dışında tabii deri olarak bırakılan boşluktan sonraki dört köşeyi bağlayıcı nitelikte yer alan bölümlere ne ad verilir?

Soru 13:

Sa‘dî-i Şîrâzî’nin Gülistan’ı, Hâcû-yi Kirmânî’nin Hümâ ve Hümâyun’u, Firdevsî’nin Şâhnâme’si kim için hazırlanmıştır?

Soru 14:

Büyük Selçuklu mimarisinde önceki araştırmaları birleştiren ve ileriki gelişmelere örnek olan cami aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Savatlama uygulama tekniği aşağıdakilerden hangisinde kullanılmaktadır?

Soru 16:

Fatih Sultan Mehmed'in resmedildiği, Sinan Bey ve Ahmed Şiblizade'ye atfedilen Gül Koklayan Fatih Portresi 'nde hangi iki sanat üslubunun etkileri görülmektedir?

Soru 17:

Mengücek oğlu Ahmed Bey tarafından yaptırılan ve taş işlemeciliğinin önemli bir örneği olan yapıt hangisidir?

Soru 18:

"Birbirleriyle uyumlu olup olmadığı yönünden sesleri ve bu sesler arasındaki zaman sürelerini araştıran matematiksel bir ilimdir." Yukarıda mûsiki ile ilgili yapılan açıklama hangi bilim adamına aittir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı ebruculuğunda Kitre yerine kullanılan maddelerden biri değildir?

Soru 20:

Osmanlı’nın son devir çinilerine en güzel örnek, Hafız Emin Usta’nın elinden çıkan hangi eserdir?