logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İslam Sanatları Tarihi

Soru 1:

“Türk oturuşu” diye adlandırılan bağdaş kurmuş insan figürlerinin yanı sıra çift kartal, çift ejder, balık, tavus kuşu, insan hayvan karışımı mitolojik yaratıklardan oluşan ve sembolik anlamlar ifade eden motifler de bulunan ve Anadolu Selçukluları’nın büyük sultanı tarafından yaptırılan yapı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 2:

Kitap kapları üstünde kalıp yardımıyla basılan bölümler vardır. Ortada yer alan yumurtamsı şekilli bölüme ne isim verilir?

Soru 3:

İlahi Nefes Tesbih Yukarıda verilen dini mûsiki türleri hangi seçenekte sırasıyla hangi doğru ana başlık altında verilmiştir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi ebru sanatında kullanılan malzemelerden biri değildir?

Soru 5:

Kitabın alt kabına ba ğ lı olarak pek çok kitap kabında görülen be ş gen ş ekilli kısma ne ad verilir?

Soru 6:

I. Hz. Peygamber’in isim ve sıfatlarının, örnek ahla^kının, üstün özelliklerinin, mucizelerinin konu olarak alınıp ondan şefaat dileklerinin dile getirildiği manzumelerdir. II. Türk mu^sikisi makam ve kaideleri çerçevesinde irtica^len veya bestesi ile okunur. III. Genellikle Farsça kaleme alınmışlardır. Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri Na‘t formu için söylenebilir?

Soru 7:

Hatip ebrusu aşağıdaki kişilerden hangisinin buluşudur?

Soru 8:

XIV. yüzyılda Manisa Revak Sultan Türbesi, hangi dönemde yapılmıştır?

Soru 9:

Bilhassa XIX. yüzyılda zermürekkep ve gerektiğinde ilâve renklerle ve fırçayla işlenen Batı tarzı çiçeklerin yer aldığı yazma kaplara ne ad verilir?

Soru 10:

Kündekârî Ajur Geçme gibi teknikler ile anılan sanat dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

İmzası bulunmamakla birlikte İstanbul Yavuz Sultan Selim Camii (1522) ve Türbesi’nin çinilerinin hangi çini ustasına ait olduğu düşünülmektedir?

Soru 12:

Sır altı ve sır üstü tekniklerinin bir arada kullanılmasıyla çok renkli bir satıh elde etmeye yarayan tekniğin adı nedir?

Soru 13:

Eyüp’teki Sultan Reşat Türbesi Bursa Yeşilcami ve türbesi Sırçalı Medrese Yukarıdaki eserlerde kullanılan çinilerin ustaları kimlerdir?

Soru 14:

I   - Kum II  - Hamur III - Boya IV - Sır Yukarıdakilerden hangisi çini ve seramik yapımında kullanılan malzemeler arasındadır?

Soru 15:

İslâm dünyasında sistemli el yazması üretimi ne zaman başlamıştır?

Soru 16:

Batı âleminin de ilgisini çeken ebruculuk'un 1646 yılında “Türk kâğıdı” olarak belirtildiği ilk yayın nerede yapılmıştır?

Soru 17:

Anadolu Selçuklu dönemi Türk halılarının desen ve renk anlayışını günümüze taşıyan örneklerini aşağıdakilerden hangisinde görebiliriz?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi İsla^miyet’in doğduğu ve yayıldığı ilk zamanlarda Araplar’ın sesle yaptıkları nağmelere verilen isimdir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı döneminde uygulama alanı bulmuş Maden sanatı tekniklerinden biri değildir?

Soru 20:

Dünyada bilinen en eski halı hangi millete aittir?