logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İslam Sanatları Tarihi

Soru 1:

I. XIV. Yüzyılın ikinci yarısında İran'da belirmeye başlar. II. Sülüs ve nesihten sonra İslam dünyasında en çok kullanılan yazı türüdür. III. Timuri Şahruh ve Hüseyin Baykara'nın saltanat yıllarında yüksek bir sanat değeri kazanır. IV. İstanbul'un fethinden sonra Osmanlı Meşihat Dairesi ve ilmiye sınıfının resmi yazı türü olmuştur. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri ta'lik yazının özellikleri arasında yer alır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi aklâm-ı sitte yazılarından değildir?

Soru 3:

Sözlükte el alışkanlığıyla yapılan iş, ustalık, hünerle yapmak, eser yaratmak gibi anlamalara sahip olan kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi fonetik sanatlar içinde yer alır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisinde bütün dinlerin ibadet ve ayinlerinde etkili bir şekilde yer alabilecek sanat çeşitleri bir arada verilmiştir?

Soru 6:

Mimar Koca Sinan'ın bir döneme tek başına ismini vererek yarattığı eserler arasında ustalık dönemi eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Osmanlı Mimarisinde akıl hastalıklarının tedavisinin yapıldığı yapılara ne ad verilir?

Soru 8:

İstanbul’un 1453’te fethiyle çok büyük programlı külliyeler yapılmaya başlanmıştır ki, bunlardan ilki 110.000 m2’lik bir sahayı kaplayan bu muazzam külliye cami, on altı medrese, dârüşşifa, tabhane, mektep, kütüphane, muvakkithane, imaret, kervansaray ve Fâtih’in türbesinden oluşan külliyedir. Adı geçen külliye aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi, gelişmiş ülkelerin eski uygarlıkların kültür ve sanatlarına karşı gösterdikleri aşırı ilgi ve sevginin nedenlerinden biri değildir ?

Soru 10:

Hangi yüzyılda Batı tarzı süsleme klasik tezhibin değerini yok etmiştir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Türk ahşap sanatının seçkin örneklerinin korunup sergilendiği mekânlardan biridir?

Soru 12:

Başlangıçta yazıda nokta ve seslendirme işaretleri yoktu. Alfabe tam oluşmamıştı. Arap olmayan milletler, harekesiz ve noktasız yazının okunmasında güçlük çekiyor, hataya düşüyorlardı. Yazıdaki bu okuma güçlüğünü gidermek, metinde her türlü bozulmayı önlemek için harflerin kimliğini farklılaştıran nokta ve kısa sesleri gösteren işaretlerin konma zarureti doğdu. Bu konuda ilk ciddi çalışmayı yapan kimdir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi tezhip sanatının en çok kullanıldığı alanlardan birisi değildir?

Soru 14:

Osmanlı şehirlerinde cami merkez olmak üzere birbirine bağlı yapılar topluluğuna külliye denilmektedir. Ana yollar üzerinde olan yapılara ne ad verilir?

Soru 15:

Kûfî  Çeşitleri ve örnekleri ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 16:

Tezhip sanatında varak altının kalbur şeklinde delikli bir kutuya konulup içinde kuru fırçanın hareket ettirilmesiyle altın parçalarının kalburun deliklerinden aşağıya dökülmesi işlemine ne ad verilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi, sanatı toplumun medenî yükselişi için yapan sanatçılardan birisi değildir ?

Soru 18:

Selçuklu türbe mimarisinin en olgun noktasına ulaştığı türbe aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

İspanya Gırnata (Granada)'da İslâm sanatının son önemli ürünlerinden biri olan, Nasrîler olarak da tanınan Gırnata emîrlerinden kalan en önemli yapı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Sanat kelimesinin Almanca karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?