logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İslam Sanatları Tarihi

Soru 1:

Her yeni atılan renk, içindeki öd miktarına göre daha evvel atılanları itip sıkıştırarak kendisine yer açar, bu tarzdaki ebruya ne ad verilir?

Soru 2:

Zilbahar kap Şükûfe kap Zermühre kap Yekşah kap Yukarıdakilerden hangileri yazma kap adı verilen usule bağlı uygulamalar arasında sayılabilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi yazının estetik değeriyle ilgili değildir ?

Soru 4:

Baston Camii kapı kanatları Pipolar Havan Yukarıdakilerden hangileri daha çok ahşap sanatının zanaat cephesiyle ilgilidir?

Soru 5:

Anadolu’da çini mozaik süslemenin görüldüğü ilk önemli yapılardan biri olan Sivas’taki Keykâvus I. Dârüşşifâsı’nda bulunan İzzeddin Keykâvus’a ait türbede görülen çinilerin ustası kimdir?

Soru 6:

İstenilen tarzda hazırlanan ebru, teknenin üstüne sağ veya soldan yavaşça yatırılan ve kaç saniye bekletilen kâğıda bütün güzelliğiyle geçer?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi güçlü bir şair ve hattat olan Baysungur için hazırlanmış minyatürlü yazmalar arasında bulunmaz?

Soru 8:

Bilhassa XIX. yüzyılda zermürekkep ve gerektiğinde ilâve renklerle vefırçayla işlenen Batı tarzı çiçeklerin hakim olduğu ciltlere genel olarak ne ad verilir?

Soru 9:

Rus arkeolog Rudenko tarafından 1947-1949 kazılarında bulunmuş olan milâttan önce VIII. yüzyıllara ait olan 1,89 x 2 m. boyutlarında kareye yakın, desimetreküpü 36.000 düğüm içermekte olup, eser Leningrad Ermitaj Müzesi’nde teşhir edilmektedir. Bu büyüklükte bir halıda bu denli ince ve çok sayıda Gördes/Türk düğümünün mevcudiyeti o devir için şaşırtıcıdır. Yukarıda bahsi geçen halı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Osmanlı serdarlarının fetihlerini konu alan minyatürlü el yazmalarının türüne ne ad verilmektedir?

Soru 11:

İslam minyatürlerinin en erken tarihli örneklerinin zamanımıza ulaşabilen ilk örnekleri kimlere aittir?

Soru 12:

Taş işçiliğinin yazı sanatıyla buluştuğu iki önemli alan hangisidir?

Soru 13:

Osmanlı saray halıları aşağıdaki ülkelerin hangisinde halıların şekillenmesinde rol oynamıştır?

Soru 14:

Kesme taş mimarisiyle ve üç bölümlü tonozlu esas mekânıyla diğer Emevî kasırlarından farklı olan,  II. Velîd’in hilâfetinden önceki bir dönemde Ürdün'de yapıldığı tahmin edilen ve duvar resimleri İslâm sanatı tarihi bakımından oldukça önemli olan yapı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

"Sır altı ve sır üstü tekniklerinin bir arada kullanılmasıyla çok renkli bir satıh elde etmeye yarayan bu teknikte ısıya çok dayanıklı olan renkler sır altına, az dayanıklı olan renkler de sır üstüne tatbik edilir. Genellikle mavi, mor, fîrûze ve yeşil renkler sır altına; kiremit kırmızısı, beyaz, kahverengi ve siyah renkler de sır üstüne tatbik edilmektedir. Bu tekniğe sır altı ve sır üstüne yedi rengin bir arada tatbik edilebilmesinden ötürü “heft-reng” adı da verilmiştir." Yukarıda tanımlanan çini tekniği aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi çininin kullanım alanı dışında kalır?

Soru 17:

Kurşun-oksit, sülüğen veya altınbaş zırnığı tezhipte hangi rengi elde etmek için kullanılır?

Soru 18:

İbn Battûta ve Evliya Çelebi gibi ünlü gezginler seyahatnâmelerinde Anadolu’nun ilgili bölümlerini gezerken buralardaki maden kaynaklarından ve üretilen eserlerde uygulanan işçilikten bahsederler. Aşağıdakilerden hangisindeki eşleştirme doğrudur?

Soru 19:

Sultan II. Bayezid döneminde (1481-1512) resimlendirilen edebi^ konulu eserlerde, genellikle XV. yüzyıl Türkmen minyatür üslu^bunun yanı sıra Batı- hıristiyan sanatının da etkileri görülür. Aşağıdakilerden hangisi her iki etkinin kaynaştığı minyatürlerden biridir?

Soru 20:

Renkli sır tekniği ile ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?