logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İslam Sanatları Tarihi

Soru 1:

İslam'ın doğuşundan itibaren IV. (X.) yüzyıla kadar bilhassa mushaf yazımında kullanılan İslam yazılarına ve onun mimari eserlerin kitabe ve tezyinatlarında kullanılan celi şekline verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Arap dilinin fonetiğine uygulanan Arap alfabesinde kaç harf vardır?

Soru 3:

Osmanlı hat ekolünün kurucusu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

En erken açık avlulu Anadolu medresesi, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Resim sanatı aşağıdakilerden hangisiyle ilişkilidir?

Soru 6:

Sanat özelliği olmayan, el emeği ve becerisi ile maddi ihtiyacını karşılayan kişiye ne ad verilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangi mimaride şehircilik anlayışı vardır?

Soru 8:

Parşömen ve papirüsten belirli ölçülerde hazırlanmış yapraklara ne ad verilir?

Soru 9:

Günümüze kadar gelen örneklere dayanarak Osmanlı mimarisinin klasik dönemi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 10:

İran’da Büyük Selçuklular’ın geliştirdiği plan ve mimari formlar yalnız İran’da değil Doğu İslâm dünyasında da devam etmiştir. Bunların en önemlilerinden biri, anıtsal cami mimarisidir. İran’da Selçuklu mimarisinin bütün yenilikleri ve araştırmalarını tek bir yapı içinde toplayan cami aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Osmanlı mimarlarının yaptığı plan veya krokilere ne ad verilir?

Soru 12:

Aşağıdaki yapılardan hangisi özellikleri bakımından XIV. Yüzyılda Selçuklu mimarisinin etkisini kaybetmediğini gösterir?

Soru 13:

İslam sanatında hat sanatının ilk güzel örnekleri hangi alanda görülmüştür?

Soru 14:

"Bursa ve Edirne’de sırlı tuğla ve sır üstü, sır altı tekniğiyle yapılan levhaların mihraplarda ve mukarnaslarda kullanıldığı görülür. Daha sonraları ise cami ve türbelerde, sadece iç hacimlerde pencere kemer aynalarında, yazı levhaları halinde, panolar şeklinde en güzel örneklerine rastlanmaktadır." Verilen paragrafta aşağıdaki süsleme çeşitlerinin hangisinden söz edilmektedir?

Soru 15:

Tezhip edilmek üzere hazırlanan desen, kâğıt üzerine farklı teknikler kullanılarak işlenir. Bir eser tezhibinde desen, işleneceği tekniğe uygun hazırlanmalıdır. Çok kullanılarak klasik olmuş bu tekniklerin değişmeyen yapılış sıraları ve özellikleri vardır. “Altın içinde altın” mânasına gelen tezhip sanatında iki renk veya tek renk altının mat ve parlak şekillerinin kullanılarak işlenmesiyle ortaya çıkan klasik tezhip tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Timurlu yapıları da mimaride önemli bir yenilik getirmemiş, daha çok süslemeleri ve büyük ölçüleriyle öne çıkmıştır. Bunlar arasında dikkati çeken .......................... Semerkant’ta Kusem b. Abbas’ın türbesi etrafında zamanla oluşan ve Timurlu mimarisinin bütün ihtişamını yansıtan yapılar topluluğudur. Noktalı kısma gelmesi gereken yapı ismi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

İlk camilerin basit planlarından tamamen ayrılan, gerek mimari planı gerekse biçimiyle asırlarca İslâm dünyasının pek çok yerinde uygulanan Emevî mimarisinin en önemli yapısı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Emeviler devrinde hüsn-i hatla yazdığı mushaflarla adı öne çıkan ve ilk celi yazı hattatı olarak kabul edilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı'daki eğitim yapılarından biridir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Anadolu Selçuklu mimarisine ait bir yapı değildir?