logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İslam Ahlak Esasları

Soru 1:

Aşağıdaki İslam Çevre Ahlakı kuramlarından hangisi antroposentrik özelliktedir?

Soru 2:

"Ahlâkı Olgunlaştırma" adlı eser aşağıdaki İslam alimlerinden hangisine aittir?

Soru 3:

aşağıdakilerden hangisi işçi ahlakıyla ilgili özelliklerden biri değildir?

Soru 4:

Akıl arzuların ve öfkelerin önünde tutulabiliyorsa, ahlaki anlamda denge yakalanmış demektir. Bunu başarmak, insan nefsinin hangi gücünü doğru kullanmakla ilgilidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi İslam iş ahlakı ile ilgili dört temel esastan biri değildir?

Soru 6:

Manevî varlığımızı; kişiliğimizi, karakterimizi, değerlerimizi, kutsal bildiğimiz şeyleri korumaya yönelik olan güce ne ad verilir?

Soru 7:

Bazı Batılı çevreciler, Müslümanların İslâm çevre ahlâkını geliştirmek ve bu ahlâkın kuramlarını ve ilkelerini yeniden ve acilen hayata geçirerek çevre sorunlarının çözümüne katkıda bulunmadıklarını belirtmektedirler. Bazı Batılı çevreciler, önce İslâm çevre ahlâkının büyük kuramlarının, daha sonra da bu kuramların vurguladığı en temel çevre etiği ilkelerinin ayetler ve hadisler eşliğinde irdelenmediğini ileri sürmektedirler. Bazı Batılı çevreciler, ‘dünyadaki varlıkların insanın hizmetine sunulduğu’ şeklinde Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslâm gibi dinlerin kutsal metinlerinde yer alan kimi ifadeleri çevre sorunlarının temel nedeni gibi göstermektedirler. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangilerinde çevre konusunda dinlere yönelik yapılan suçlama doğru ifade edilmiştir?

Soru 8:

İslâm ahlâkında reziletlerin iyileştirilmesinde onay mekanizmasının önemli olması hangi insanî fiil ile bu gerçekleştirilebilir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi çocukların anne babaları üzerindeki hakları arasında yer almaz?

Soru 10:

Üç kişinin oturduğu masaya iki çay geldiğinde bir kişinin, önüne gelen çayı arkadaşına ikram etmesi İslam ahlakında en doğru hangi kavram ile ifade edilir?

Soru 11:

I. Kocasına karşı nazik ve kibar davranmak, II. Onun şeref ve itibarına leke getirecek bir davranışta bulunmamak III. Onun istemediği kimseyi eve almamak IV. Evin bütçesini sarsacak aşırı harcamalardan kaçınmak V. Evin temizliği, çocuğun bakımı ve eğitimi ile ilgilenmek. Yukarıdakilerden hangileri hanımın, kocasına karşı görev ve sorumlulukları arasındadır?

Soru 12:

Toplumsal hayatı düzenleyen normların yazılı olanına ne ad verilir?

Soru 13:

Başkasını korumayı, onun hakkını gözetmeyi, ona yardım etmeyi ve onu iyileştirmeyi ilke edinen bir ahlak anlayışının kurduğu medeniyet, aşağıdakilerden en fazla hangisi ile nitelenmeye layıktır?

Soru 14:

Nişanlılık dönemi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 15:

“Bunları ne ticaret ve ne de alışveriş Allah’ı anmaktan, namaz kılmaktan, zekat vermekten alıkoyar. Bunlar, gönüllerin ve gözlerin döneceği günden korkarlar” (Nur/24: 37) ayeti ahlaklı işverenin hangi özelliğine dikkat çekmektedir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi, çevre etiğinin incelenmesi bağlamında kuramlar hakkında bilgi sahibi olmayı önemli hale getiren etkenlerden değildir?

Soru 17:

Hz. Peygamberin “Müslümanları bir bedene benzetmesi; Müslümanların birbirini sevmesini, birbirine merhamet etmesini, birbirini korumasını istemesi; Bedenin bir organı hastalandığı zaman, diğer organların da bu rahatsızlığı duyması ve bütün bedenin ateşlenmesi gibi Müslümanların da birbirinin derdi ile dertlenmesi gerektiğini ifade etmesi” daha çok hangi toplumsal ahlak ilkesi ile ilgilidir?

Soru 18:

“Uhud öyle bir dağdır ki, o bizi sever, biz de onu severiz.” hadisini hangi ilke çerçevesinde anlayabiliriz?

Soru 19:

"kim zerre kadar iyilik yapmışsa onu görür. kim de zerre kadar kötülük yapmışsa onu görür" Zilzal 99/7-8 ayeti İslam çevre kuramının hangi maddesiyle doğrudan bağlantılıdır?

Soru 20:

Anne-babalar çocuklarına miras olarak neyi bırakmazlar?