logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İslam İbadet Esasları

Soru 1:

Zekâ yükümlülüğü doğuran zenginliğin nisab miktarı nedir?

Soru 2:

Aşağıdaki yemin türlerinden hangisi keffâret sorumluluğu doğurur?

Soru 3:

Zorunluluk halinde başvurulabilecek kesim işlemine ne ad verilir?

Soru 4:

Fıkıh kitaplarında nezr (çoğulu: nüzûr) terimiyle anlatılan, dinen yükümlü olunmadığı halde, Yüce Allah’a farz veya vacip cinsinden bir ibadeti yapma sözü vermek anlamına gelen kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Tavafla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi oruç bozma keffâretinde söz konusu değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Hanefiler'de kurban kesmenin vacip olduğunu söyledikleri delillerden biridir?

Soru 8:

Kur’ân-ı Kerim’de imandan sonra en faziletli ibadetin …….. olduğu belirtilmiş (bk. el-Bakara 2/3),Bu ibadet aşağıdakilerden hangisidir.

Soru 9:

Bayram namazı aşağıdakilerden hangisine vacip değildir?

Soru 10:

Aşağıda verilen ticari mallardan hangisi zekata tabi tutulamaz?

Soru 11:

Sahâbeden Huzeyfe (r.a.) şöyle anlatıyor: Resulûllah (s.a.) bizim, altın ve gümüş kaptan yiyip içmemizi, ipek giymemizi ve ipek sergi üzerine oturmamızı yasakladı ve şöyle buyurdu: “ Bunlar dünyada onlar (kâfirler), âhirette ise bizim içindir. ” (Buharî, “Eşribe”, 28; “Et‘ime”, 29; Müslim, “Libâs”, 4, 5). Bu haram aşağıdaki hangi haram kategorisiyle ilişkilendirilebilir?

Soru 12:

Ali Bey, bir gün Camii’de bir sohbeti dinlerken “İnsanın en temel sorumluluğu yaratıcısını tanımak, O’na iteat etmek ve iradesi doğrultusunda bir hayat yaşamaktır” cümlesi ile insanın yaratıcısına olan sorumluluğu çerçevesinde yaşantısının nasıl olması gerektiğini düşünmeye başlamıştır. Bu bağlamda aşağıdakilerden hangisi yanlış bir uygulamaya örnek olur?

Soru 13:

Aşağıdaki seçeneklerde verilen zaman dilimlerinin hangisinde zekatın ödenmesi en uygundur?

Soru 14:

Hz. Peygamberimiz zamanında artık Kabe'yi kimsenin çıplak olarak tavaf edemeyeceğini  ve bundan sonra müşriklerin hac yapamayacağını tüm Müslümanlara ve gayri müslimlere duyuran kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

I. Fakir ve miskinlerII. Köleler ve esirlerIII. BorçlularIV. Yolda kalanlarYukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri, şahsi ihtiyacı nedeniyle zekat ödemesi yapılanlardan birisidir?

Soru 16:

Bir Müslümanın zekat yükümlüsü olması için sahip olduğu mal aşağıdaki niteliklerden hangisini taşımamalıdır?

Soru 17:

Kimi ifade kalıpları niyete ve maksada göre yemin sayılır. Aşağıda verilen ifadelerin hangisi eğer yemin niyetiyle söylenmişse yemin hükümlerine tabi olur?

Soru 18:

"Gelecek zamanda bir şeyin yapılması ya da yapılmaması yemini edilir de bunun gereği yerine getirilmezse keffâret (keffâret-i yemin) söz konusu olur." Yukarıda verilen bilgi ışığında ekonomik anlamda yeterli güce sahip olmayan bir kişi yeminini yerine getiremediği taktirde yemin keffâreti aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi helal terimi yerine kullanılabilen bir terimdir?

Soru 20:

I. Özünde veya vasfında bir kötülük ve zarar bulunmak II. Yasaklığı kesin bir dille sabit olmak III. Delalet açısından kesin bir dille yasaklanmak Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri bir fiilin haram olması için gereklidir?