logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Din Eğitimi Ve Din Hizmetlerinde Rehberlik

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi din hizmetlerinde rehberlikte bulunacak kimselerin sahip olması gereken özelliklerden birisi değildir?

Soru 2:

Batı menşeili bir kavram olan “Psikolojik Danışma” kavramının batıdaki karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

“Rehberlik” kelimesinin batı dillerindeki anlam zenginliğini hesaba katacak olursak, aşağıdaki ifadelerden hangisi bu kelimenin bir karşılığı olamaz?

Soru 4:

Hoşgörü, İslam’ın hangi temeli ile ilgilidir?

Soru 5:

İletilen mesajların mahiyeti ile ilgilenerek bunların insanları nasıl etkilediği üzerinde duran ekol hangisidir?

Soru 6:

Öğrenci ve sorun merkezli programda, sadece bilgi aktarma ve açıklama ile yetinmek yerine aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi küreselleşen dünya gerçekleri çerçevesinde yapılacak kültürlerarası din eğitiminin başlıca amaçları arasında yer almaz ?

Soru 8:

Psikolojik danışma’yı ‘kişide değişme olmaksızın onun hayatla baş etmede, kaynaklarını daha iyi kullanmasını sağlayan yardım süreci’ olarak gören kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Yüzün asıklığı, kaşların çatıklığı, düşük omuzlar, titrek ses, soluk beniz gibi belirtiler aşağıdaki kavramların hangisi ile ifade edilmektedir?

Soru 10:

Dinî iletişimde kaynağın bilgi zenginliğinin yanı sıra bu bilgilerin kime, ne ölçüde ve nasıl anlatılacağı hususunda belli teknik birikime de sahip olması ile açıklanabilir?

Soru 11:

Başka şeylerin kendisinden türediği ilk madde, öğe, unsur; temel düşünce, temel inanç; temel bilgi; her türlü tartışmanın dışında sayılan öncül, mebde, prensip ve doğru davranış kuralı nedir?

Soru 12:

Kültürü; bir toplulukta örf ve âdetlerden, davranış tarzlarından, teşkilat ve tesislerden kurulu âhenkli bir bütün olarak tanımlayan kişi kimdir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi sözel dini iletişimde konuşmacının dikkat etmesi gereken hususlardan değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal yaşantı konusunda dinî rehberlik gerektiren durumlardan biri değildir?

Soru 15:

Zamanla dinin medeniyete etkisi olur. Sosyal ilişkiler ve ahlaki değerler meydana gelir. Karşılaşılan problemlerin kaynağı inanca bağlanır. Yukardakilerden hangisi ya da hangileri dine bağlılığın hayata olan etkilerdendir?

Soru 16:

Mâverdi’ye göre aşağıdakilerden hangisi insanlara dini anlamda rehberlik ve danışmanlık yapan mürşidin görevleri arasında yer alır?

Soru 17:

Kültürü; ‘’Bir toplulukta örf ve âdetlerden, davranış tarzlarından, teşkilat ve tesislerden kurulu âhenkli bir bütün,’’ olarak tanımlayan kişi kimdir?

Soru 18:

Öğretim amacı güden planlı ve düzenli iletişimlere ne ad verilir?

Soru 19:

Geribildirimin değerlendirilerek düzeltme veya doğrulama yapılması. Mesajların algılanabilir ve anlaşılabilir araçlarla iletilmesi. İletişim amacının belirlenmesi. Muhatabın mesaja tepkisi gözlenerek geri bildirimin alınması. Mesajın muhataba uygun şekilde düzenlenmesi. Yukarıda verilen iletişim süreci basamaklarının sıralaması aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru şekilde verilmiştir?

Soru 20:

‘Pastoral care’ kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?