logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Din Sosyolojisi

Soru 1:

“ Glokal” kavramı hangi iki kelimenin bir araya gelmesiyle türemiştir?

Soru 2:

“Kamusal alan, ahlâkî ve siyasal büyüklüğün, kahramanlığın ve seçkinliğin açığa çıktığı, gösterildiği ve diğerleriyle paylaşıldığı bir görünümler alanıdır. İnsanların tanınmak, üstün olmak ve itibar görmek için birbirleriyle rekabet ettiği, insani diye nitelenen her şeyin geçici olmaması için güvence aranan yerdir. Bu ise, Yunanlılarda kent devletinin Romalılarda kamu islerinin gördüğü işlev gibi, öncelikle bireysel hayatın geçiciliği ve boşunalığına karşı bir güvence ve kalıcılığa vurgu yapan bir alandır.” Yukarıda verilen kamusal alan yaklaşımı kime aittir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi terör kavramının tanımı ve açıklaması ile ilgili dört ana söylemin dışındadır?

Soru 4:

Ortaçağ Avrupasında Tanrı merkezli bir evren ve insan anlayışından, insan merkezli bir evren anlayışına geçişi anlatan sürece ne denir?

Soru 5:

I. Sosyo-politik II. Sosyo-kültürel III.  Ekonomik Yukardakilerden hangisi ya da hangilerini soyutlayarak şiddet ve terör olaylarını anlamak ve yorumlamak çok sınırlı bir çerçevede mümkün olacaktır?

Soru 6:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi küreselleşmenin din açısından ortaya çıkardığı önemli sonuçlardan biridir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi terör hakkında genellemeler yapılmasına neden olmaktadır?

Soru 8:

Dinin temel etki alanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Dinlerin en önemli sosyal işlevlerinden biri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Küreselleşmeyi daha çok “etki” ve “etkileşim” anahtar kavramları etrafında algılayan Bauman, bir karmaşıklığa vurgu yapmaktadır. Bauman’a göre, küreselleşme kavramından çıkan en derin anlam; dünya meselelerinin belirsiz, kuralsız ve kendi başına buyruk doğasıdır. Bir merkezin, bir kontrol masasının, bir yönetim kurulunun, bir idari büronun yokluğudur. Bauman’ın geliştirdiği bu teorinin adı nedir?

Soru 11:

İlk sistematik din sosyolojisi eserinin yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Cumhuriyet ve sivil yaşamın erdem üzerine oturduğu geleneklerde ortak olan kamu anlayışı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Küreselleşme kavramını “modern dünya-sistemi” olarak tanımlatan ve bu sistem için “insanlık tarihinde ilk defa, yeryüzünde sadece bir tek tarihsel sistem bulunmaktadır” diyen teorisyen kimdir?

Soru 14:

Neyin iyi ve ahlâkî olduğu sorusu yerine, ortak yaşamın akla uygun olarak nasıl gerçekleştirileceği problemin ikâme ettiği kamu yaklaşımı hangisidir?

Soru 15:

Demografya, göç ve şehirleşme ile kendini gösteren değişimin, Türkiye’de ve Ortadoğu’da dindarlaşma, cemaatleşme, dini örgütlenme, dini gruplaşma, yönünde etkili olmuştur. Bu durumda toplumsal değişim ve din arasında ne gibi bir etkileşim oluşmuştur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi terör kavramının tanımı ve açıklaması içinde yer alan dört ana söylemden biri değildir?

Soru 17:

I) Bireylere anlam dünyası sunması II) Objektifleşmek III) Bütünleştiricilik Yukarıdakilerden hangisi/hangileri dinin, kültür belirleyici gücünün özelliklerindendir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisinde küreselleşmeye giden yol doğru olarak verilmiştir?

Soru 19:

Pozitif yöntemin bilimler için zorunlu olduğunu, gözleme, deneye ve yasaların tespitine dayanan bu yöntemin, teolojik ve metafizik alanlara da yayılması gerektiğini savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

“Şiddetin yenilenmesi” süreciyle ilgili olarak hangisi doğrudur?