logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Din Sosyolojisi

Soru 1:

I. Temel bir bilişsel yöne sahiptir. II. Hem fonksiyonel hem de disfonksiyonel III. Açıklık/görünürlük ve kapalılık/gizliliği vardır. Aşağıdakilerden hangisi yukarıda belirtilen dinin toplumsal işlevleriyle ilişkilidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Geleneksel Sekülerleşme Kuramının Eleştirilmesinin nedenlerinden biri değildir ?

Soru 3:

‘Sivil din teorisine göre, Amerikan Yaşam Tarzı, Hıristiyanlığın bir yan olgusu olmaktan çok, kendi inançları, ritüelleri ve azizleriyle adeta ayrı ve bağımsız bir din olarak tanımlanmakta ve siyasi olarak demokrasi ve bireysel özgürlüğü; ekonomik olarak ise liberalizmi temsil etmektedir. Bu kentli din, bireysel- cilik, pragmatizm ve kişisel faaliyetleri önemsemektedir. Bu haliyle Ameri- kan Yaşam Tarzı, aşkını olmayan, günah veya hüküm kavramlarından yoksun sekülerleşmiş bir Protestanlık olarak da tarif edilebilir.’ Yukarıda verilen ‘sivil din’ tanımını kullanan ve sistemleştiren sosyolog kimdir?

Soru 4:

Weber'in yeni bir sosyoloji alanının öncülüğünü yapmasının altında yatan temel neden nedir?

Soru 5:

Dinsizliğe götüren materyalist felsefeye karşı, spiritualist bir felsefe kurmak gerektiğini belirterek, düşünce tarihinde ilk olarak sağlam bir İlahiyat (Teoloji) sistemi kuran ve “Herşeyin ölçüsü Tanrı’dır” diyen düşünür kimdir?

Soru 6:

Aşağıdaki gelişmelerden hangisi din sosyolojisi içindeki düşünce değişimlerine neden olmamıştır?

Soru 7:

I. Sekülerleşme kavramının yerine kullanılabilir. II. Olumlu yönde bir değişimdir. III. Modernleşme kavramı ile eş anlamlıdır. IV. Bir değer yargısı içermez. Yukarıda verilenlerden hangisi / hangileri toplumsal değişim kavramı için doğru bir tanımlamadır?

Soru 8:

“Ekonomik sistemlerin gelişiminde kültürler ve dinlerin etkilerini göstermekle ve Batı’da modern kapitalizmin dinden kaynağını aldığını ortaya koymakla, dinin önemli bir toplumsal değişim etkeni olduğunu göstermiştir.” cümlesiyle dinin toplumsal değişim etkenlerinden biri olarak ifade eden kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Pozitif yöntemin bilimler için zorunlu olduğunu, gözleme, deneye ve yasaların tespitine dayanan bu yöntemin, teolojik ve metafizik alanlara da yayılması gerektiğini savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

I. Rönesansın ortaya çıkışı II. Modernizm III.Sekülerleşmenin yükselmesi Yukarıdaki toplumsal değişimlerden hangileri dini olumsuz yönde etkilemiştir?

Soru 11:

“Konstantin dönemi Hıristiyanlığı, yakınçağ Katolikliği ile ve yakınçağ Katolikliği de İkinci Vatikan Konsili’nin Katolik kilisesiyle aynı görülemez.” cümlesinden aşağıda verilen çıkarsamalardan hangisi yapılabilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi büyük boy toplumsal değişim kuramlarından biridir?

Soru 13:

“Toplumbilimsel Düşün” başlığıyla Türkçeye çevrilen “Sociological Imagination” adlı eserinde, 19. yüzyıl sosyal bilim anlayışına egemen olan “dinin ölümü ya da yok oluşu”na işaret eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

“Dünya bir zamanlar düşünce, pratik ve kurumsal form alanlarında kutsal ile doluydu. Reformasyon ve Rönesans’tan sonra modernleşme güçleri bütün dünyayı sardı ve modernleşme ile eş zamanlı tarihsel süreç olan sekülarizasyon kutsalın baskınlığını gevşetti. Özel alan hariç, kutsal, zamanla bütünüyle yok olacaktır.” Sözü kime aittir?

Soru 15:

“Din, toplumda olan şeyleri, toplumsal gerçekliği, toplumsal ilişkileri insanlar katında izah eder ve kurumsal düzenlemeleri, sebepleri hakkındaki sorulara cevaplar verir.” cümlesi dinin hangi özelliğini belirtir?

Soru 16:

Dini “İnsanlarda, genel bir varlık düzenine ilişkin kavramlar formüle ederek ve bu kavramları bir gerçeklik atmosferiyle kaplayarak, o gerçeklik atmosferi içinde eşsiz derecede gerçekçi görünen güçlü, geniş kapsamlı ve uzun süreli ruhsal durum ve motivasyonlar tesis etmeye çalışan bir semboller sistemidir” şeklinde tanımlayan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

20. yüzyılın başlarında, aynı zamanda sistematik ve bağımsız din sosyolojisinin de kurucusu kabul edilen Max Weber’e göre aşağıdakilerden hangisi “Din Sosyolojisi”nin görevlerinden birisidir ?

Soru 18:

Farabi’nin toplum anlayışı ile ilgili verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 19:

“Sekülerleşme dinin toplumsal öneminin azalmasını ifade eden” bir süreçtir  tanımı aşağıdaki toplumbilimcilerden hangisi tarafından yapılmıştır?

Soru 20:

Fransa’da deneysel sosyoloji anlayışına sahip sosyal bilim ekolünü benimsemiş olan ve Türkiye’nin sosyal yapı değişikliğiyle yeniden eski günlere döneceğini savunan sosyoloji tarihinin önemli ismi kimdir?