logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Din Sosyolojisi

Soru 1:

I. Yabancılaştırma II. İnsan toplumuna referans noktası kazandırma III. Yapılandırma IV. Sosyalizasyon V. Organizasyon Yukarıdakilerden hangisi toplumsal işlevler arasındadır?

Soru 2:

İbn Haldun ile ilgili verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

Ayetullah Humeyni liderliğinde gerçekleştirilen devrim sonrasında mollaların etkisi daha ağır basarak dini kurallara dayalı bir devlet kuran ülke hangisidir?

Soru 4:

I. el–Munkız mine’d–Dalal (Dalaletten Kurtuluş) II. İhyau Ulumi’d–Din (Din İlimlerinin Diriltilmesi) III. el–İktisat fi’l–İtikat (İnançta Orta Yol) Yukarıdaki eserlerin sahibi olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Laiklik (laïcisme) terimi ilk kez hangi ülkede ve kaçıncı yüzyılda kullanılmıştır?

Soru 6:

Dinin, önyargılarla değil, diğer toplumsal kurumlar gibi sosyolojik özellikleri ile bilimsel olarak incelenmesi gerektiğini savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Dini "kutsalın tecrübesi" olarak tanımlayan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Seçeneklerdeki eserlerden hangisi Sosyoloji ve Din Sosyolojisinin ilk klasiği olma özelliğini taşımaktadır?

Soru 9:

Sosyolojiyi diğer bilim dallarından ayıran özelliklerdendir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi sosyolojik bir araştırmada din sosyolojisi incelemelerinde kullanılan uygulamalardan biridir?

Soru 11:

İbn Haldun’un Mukaddime’sinin çevirmeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

20.yüzyılın başlarında, aynı zamanda sistematik ve bağımsız din sosyolojisinin de kurucusu kabul edilen Max Weber’e göre aşağıdakilerden hangisi “Din Sosyolojisi”nin görevlerinden birisidir ?

Soru 13:

Dinsizliğe götüren materyalist felsefeye karşı, spiritualist bir felsefe kurmak gerektiğini belirterek, düşünce tarihinde ilk olarak sağlam bir İlahiyat (Teoloji) sistemi kuran ve “Herşeyin ölçüsü Tanrı’dır” diyen düşünür kimdir?

Soru 14:

Karl Marks’ın din ile ilgili düşüncelerini şekillendiren ve derinden etkileyen felsefeci kimdir?

Soru 15:

I. Gözlemleme II. Özümseme III. Karşılaştırma IV. Tartışma V. Açıklama Yukarıdakilerden hangisi sosyolojik bir araştırmada, doğal olarak din sosyolojisi incelemelerinde de kullanılan uygulamalardan dır?

Soru 16:

I. Savaş II. Sekülerleşme III. Çağdaş Dünyada Modernleşme IV. Teknolojinin Gelişmesi Yukarıdakilerin hangisi yada hangileri Dini Olumsuz Yönde Etkileyen Bir Etken Olarak Toplumsal Değişimlerdendir?

Soru 17:

İslam tarihinde aşağıda verilen dönemden hangisinden itibaren meydana gelen değişimlerin etkisiyle çeşitli fırkalar, siyasal hareketler, isyanlar, mezhepleşme ve fırkalaşmalar, ayrışma ve parçalanmalar yaşanmaya başlanmıştır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi sekülerleşme teorisini kuramsal olarak ortaya koyan sosyologdur?

Soru 19:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi, yönetim geleneğini belirli bir İslami mezhebe dayandırmaktadır?

Soru 20:

I. Tanzimat İlanı II. Meşrutiyet III. Meşrutiyet IV. 1876 Kanun-i Esasi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Türkiye’de cumhuriyet öncesi dönemlerde moderniteye geçişin temeli olarak görebileceğimiz olaylardandır?