logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Din Sosyolojisi

Soru 1:

Hangi ülke anayasada laiklik ilkesi açıkça belirtilsin veya belirtilmesin dine olumsuz bakan, dini örgütlenme ve faaliyetleri yasaklayan ve din özgürlüklerini kısıtlayan din karşıtı model uygulanmamaktadır?

Soru 2:

Terörizmin mantığını anlamaya yoğunlaşan ve terörün işlevsel, sembolik ve taktiksel yönlerini ön plana çıkaran terörizm teorisi hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi “Büyük Boy Kuramlar” arasında yer almaz ?

Soru 4:

Hangi dönemde terör vatanperverlik ile özdeşleştirilmiştir?

Soru 5:

Kişinin ailesi ve arkadaşları ile sınırlanan mahfuz bir yaşam bölgesi anlamında kullanılan kavram hangisidir?

Soru 6:

“Din sosyolojisinin gerçek konusu, dini tecrübenin inanç, ibadet ve cemaat boyutlarıdır; din sosyolojisi, bunların her birini tipolojik ve karşılaştırmalı olarak inceler.” sözü hangi düşünüre aittir?

Soru 7:

I. Siyaset II. Yemek yeme alışkanlığı III. Toplumun düşünme biçimi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri dinin etki alanlarındandır?

Soru 8:

“Kamusal alan, ahlaki ve siyasal büyüklüğün, kahramanlığın ve seçkinliğin açığa çıktığı, gösterildiği ve diğerleriyle paylaşıldığı bir görünümler alanıdır. İnsanların tanınmak, üstün olmak ve itibar görmek için birbirleriyle rekabet ettiği, insani diye nitelenen her şeyin geçici olmaması için güvence aranan yerdir” görüşünü savunan kamusal alan modeli hangisidir?

Soru 9:

“Din sosyolojisinin dinin mahiyeti ile değil, toplumsal davranışın belli bir şeklinin etkileri ve şartlarını incelemelidir” görüşü kime aittir?

Soru 10:

Dinin tamamen kültür ürünü olduğunu iddia eden görüş, on dokuzuncu yüzyıldaki salt antropolojik ve sosyolojik yaklaşımların sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu görüşler hangi yaklaşıma dayanmaktadır?

Soru 11:

I. Ortaklaşa kullanım II. Mahremiyet III. Etkileşim IV. Soyutlanma Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri kamusal alan kavramıyla ilişkilidir?

Soru 12:

Amerika Birleşik Devletleri’nde başlatılan İslam Milleti hangi kesim tarafından başlatılan bir dini harekettir?

Soru 13:

Hangisi çok boyutlu ve karmaşık ilişkiler ağına sahip olan küreselleşmenin başlıca boyutlarından biri değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmenin din üzerindeki etkilerinden değildir?

Soru 15:

“Glokal” kavramı hangi iki kelimenin bir araya gelmesiyle türemiştir? 2. “Glokal” kavramı hangi iki kelimenin bir araya gelmesiyle türemiştir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Din sosyolojisinin tanınmasına ve hak ettiği değere kavuşmasına katkı sağlayan gelişmelerden birisi değildir?

Soru 17:

I) İnanç II) İbadet III) Cemaat Yukarıdakilerden hangisi/leri dinin temel öğesi/leridir?

Soru 18:

Toplum içine (kamuya) çıkabilen manasında kullanılan kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

“Kamusal alan, ahlaki ve siyasal büyüklüğün, kahramanlığın ve seçkinliğin açığa çıktığı, gösterildiği ve diğerleriyle paylaşıldığı bir görünümler alanıdır. İnsanların tanınmak, üstün olmak ve itibar görmek için birbirleriyle rekabet ettiği, insani diye nitelenen her şeyin geçici olmaması için güvence aranan yerdir” görüşünü ortaya koyan kamusal alan modeli hangisidir?

Soru 20:

I. Mahrumiyet II. İlişki Ağları III.  Ahlaki ve Sosyal Belirsizlikler Yukardakilerden hangisi ya da hangileri insanların yeni dini hareketlere yönelmesine ve bu hareketlerin çoğalmasına veya yaygınlaşmasına sebep olan faktörlerdendir?