logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Din Sosyolojisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi liderin özelliklerinden biridir?

Soru 2:

“Din, bilhassa sosyo-ekonomik olacak en alt toplumsal katmanlarda bulunan ezilmişlerin sorunlarına duyarlılık gösterilmesi noktasına dikkatleri çeker.” cümlesi dinin küreselleşen dünya sorunlarına yönelik hangi katkıyı sağladığını gösterir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi din ve gelenek çatışmasıyla ilgili değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Söylemsel Kamu Alanı ile ilgilidir?

Soru 5:

Weber’in ülkemizdeki temsilcisi sayılan ve ‘iktisat zihniyeti’ adını verdiği bir tutum ahlakının oluşmasında dinin işlevini açıklıyor olmasıyla din sosyolojisi yapmaya yönelen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Bir dinin inanç ve uygulama alanındaki farklı yorum ve içtihatlarına ne ad verilir?

Soru 7:

Çocukluk ve erken gençlik dönemlerinde psikolojik sorunlar yaşayan ve “ben” duygusu bir türlü sağlıklı biçimde oluşmayan bireylerde narsistik yaralar oluştuğu görülmektedir. Buna verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Habermas’ın kamusal alan anlayışına göre verilen ilkelerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

Din ve kamusal alan ilişkisi ile ilgili olarak verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 10:

İslam kültüründe dindarlık eğilimine paralel gelişen ibadet tarzının ilk örneği kimin döneminde görülmüştür?

Soru 11:

“Modern Amerika gibi toplumların, kurumsal düzenlemeleri ile tarihsel kutlamalarına kutsal özellikler atfettiklerini ileri sürerek, ‘kurumsal (kiliseye bağlı) din’den ayrı bir ‘sivil din’ görüşü ortaya atmışlardı. Bu teoriye göre, Amerikan Yaşam Tarzı, Hıristiyanlığın bir yan olgusu olmaktan çok, kendi inançları, ritüelleri ve azizleriyle adeta ayrı ve bağımsız bir din olarak tanımlanmakta ve siyasi olarak demokrasi ve bireysel özgürlüğü; ekonomik olarak ise liberalizmi temsil etmektedir.” Tanımı aşağıda yer alan ifadelerden hangisi altında değerlendirilmektedir?

Soru 12:

“Toplumu oluşturan temel öğenin insan olduğu bir gerçektir ve insanların ise birbirinden çok farklı kriterlere göre farklılaşması söz konusudur. Bugün dünya ölçeğine baktığımız zaman, bu durumu birbirinden çok farklı diller, dinler, inançlar ve felsefî düşünceler açısından da izlemek mümkündür.” ifadesi kamusal alandaki hangi tartışma konusunu ele almaktadır?

Soru 13:

Cumhuriyet döneminde ilk din sosyoloji  öğretimini başlatan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

“Kamu” sözcüğü modern anlamını kazanması ve dolayısıyla artık yakın arkadaşlar ve aile kesimlerinden farklı konumu olan bir toplumsal yaşam bölgesi değil, göreceli olarak çok çeşitli insanları içine alan bir kamusal alan haline gelmesi ne zaman gerçekleşmiştir?

Soru 15:

Hangisi 19. Yüzyılda sanayi toplumunun gelişimine paralel olarak dinin önem kaybedeceği görüşünü benimsememiştir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Yedinci Gün Adventistleri olarak bilinen grubun öğretisi olan “Tanrı insanları imtihan etmek için daha önce vahiy gönderdiği kişilerin yanılmalarına izin verir” anlayışını ifade etmektedir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi kamusal alanın boyutlarından biri değildir?

Soru 18:

Senett’e göre, kamu sözcüğünün İngilizce’ de 1470’li yıllarda bilinen ilk kullanımı nedir?

Soru 19:

Toplumsal ihtiyaçlarını karşılamak için bir araya gelen, aidiyet bilinci taşıyan, birbirleri arasında sıkı iletişim olan, belirli bir hiyerarşiye ve normlara sahip, buna bağlı olarak toplumsal yaptırım uygulayan, görece sürekliliğe sahip insan topluluğuna ne ad verilir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi bir halk dini uygulamasıdır?