logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Din Sosyolojisi

Soru 1:

“Toplum, birbirlerine bağımlı olan ve her biri, meydana getirdiği bütünün daha iyi uyumunu sağlamak için belli işlevlere sahip olan öğelerden meydana gelir. Sözü edilen öğeler, işlevsel bir bütünleşme içinde toplumu meydana getirir.” Sözkonusu yaklaşım toplumsal değişim kuramlarından hangisine aittir?

Soru 2:

“Bir din, kutsal şeyler, yani ayrı tutulan ve yasak kabul edilen şeylerle ilgili inanç ve pratiklerden ibaret birleşik bir sistemdir. Bu inanç ve pratikler, onları kabul eden kimseleri kilise denen manevi bir topluluk halinde bir yere toplar. Tarifimizde yer alan ikinci unsur, birincisinden daha az önemli değildir. C¸ünkü din fikrinin, kilise fikrinden ayrılamayacağını göstermekle dinin gayet ortak bir şey olduğunu hissettirir.” Yukarıda verilen din tanımı aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Soru 3:

Din ve insan ile ilgili olarak verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 4:

I. Substantif tanımlar II. Nesnel tanımlar III. Fonksiyonel tanımlar IV. İçsel tanımlar Verilenlerden hangileri din sosyolojisi literatüründe dinle ilgili tanımlara ait kategorilerdendir?

Soru 5:

“Sosyoloji” terimini ilk defa kullanan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi modern/seküler dünyada din–toplum ilişkileri konusunda yeni yaklaşımlar sergileyen önemli sosyologlar arasında yer almaz ?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi modern sosyoloji ve dolayısıyla din sosyolojisinin doğuşuna etki eden faktörlerden biri değildir?

Soru 8:

Hangi sosyal bilimci, toplumsal değişim fenomenine evrimci bir bakış açısıyla yaklaşmamıştır?

Soru 9:

“İnsan tabiatı gereği sosyal bir varlıktır” diyen toplum bilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Dinin, Allah tarafından vahiy yoluyla ve peygamberleri aracılığıyla va’ z edilen ve bağlılarını dünya ve ahirette mutluluk ve kurtuluşa götüren, inanç ve amellerden oluşmuş bir kurum olduğunu iddia eden grup kim olabilir?

Soru 11:

Ülkemizde tarihi sosyolojik açıdan ele alan ilk tarihçi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdaki eşleşmelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 13:

Farabi’ye göre “şaşkın toplum” hangi özeliğe sahiptir?

Soru 14:

“Toplumbilimsel Düşün” başlığıyla Türkçeye çevrilen “Sociological Imagination” adlı eserinde 19. yüzyıl sosyal bilim anlayışına egemen olan “dinin ölümü ya da yok oluşu”na işaret eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi dinin toplumsal boyutunu, sosyal gerçeklik olarak ele alıp inceleyen din sosyolojisinin edindiği yaklaşımlardan biri değildir ?

Soru 16:

Din sosyolojisi aşağıdaki durumlardan hangisine odaklanmaktadır?

Soru 17:

“Din, bir varlık bilinci, aidiyet bilinci, birlikte var ve taraf olma bilinci kazandırmadır.” cümlesi dinin toplumsal işlevlerinden hangisini kapsamaktadır?

Soru 18:

Sistematik ve bağımsız din sosyolojisinin de kurucusu kabul edilen bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi dinin sosyolojik anlamlarından biri değildir ?

Soru 20:

İnsanın toplumsal hayatından dinin çıkarılması, bireysel alanda var olması durumu aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ifade edilir?