logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Din Sosyolojisi

Soru 1:

Ayetullah Humeyni liderliğinde gerçekleştirilen devrim sonrasında mollaların etkisi daha ağır basarak dini kurallara dayalı bir devlet kuran ülke hangisidir?

Soru 2:

“Pozitif Felsefe Dersleri” ve “Pozitif Politik Sistem” adlı kitaplarında, sosyolojiyi yeni ‘pozitivizm dini’ nin temeli olarak tasavvur eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdaki laiklik ilkelerinden hangisi mutlak tarafsızlığı içermektedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi dinin toplumsal  işlevlerinden biri değildir?

Soru 5:

“Toplumsal değişim, toplumun tabiatının bir gereğidir” sözü kime aittir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi “Substantif (substantiyel, özsel)” din tanımı yapan düşünürler arasında yer alır?

Soru 7:

I. Rönesans ve Reform hareketleri II. Bilimsel ve teknik buluşlar III. Aydınlanma hareketleri IV. Sanayi devrimleri Yukarıdaki hangi olaylardan sonra kilisenin ve halkın din ve dünya görüşü sorgulanmaya başlanmıştır?

Soru 8:

Hıristiyan ortaçağında, Akinaslı Saint Thomas'ın toplumun temeli ve düzeni olan kanunları aklın ilkelerinden çıkarması, onu hangi dünya görüşünün sınırlarına sokar?

Soru 9:

“Demografya, göç ve şehirleşme ile kendini gösteren değişimin, Türkiye’de ve Ortadoğu’da dindarlaşma, cemaatleşme, dini örgütlenme, dini gruplaşma, yönünde etkili olmuştur.” Bu durumda toplumsal değişim ve din arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Sosyal olayları, organizmacı teorilerde olduğu gibi, canlıların organlarıyla karşılaştırmalar yaparak açıklamaya çalışan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Eflatun, “ Kanunlar ” adlı eserinde aşağıdaki görüşlerden hangisini savunur?

Soru 12:

Hangisi Türkiye’deki laiklik anlayışı ve uygulamasını diğerlerine göre daha çok etkilemiştir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi dinin fonksiyonel(işlevsel) tanımlarından biridir?

Soru 14:

Sekülarizasyonun tek boyutlu olmadığını, farklı alanları kapsadığını söyleyerek bir sekülerleşme tipolojisi çizen ve altı tip sekülerleşme biçimi veya sekülerleşme alanı belirleyen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

“Din sosyolojisinin dinin mahiyeti ile değil, toplumsal davranışın belli bir şeklinin etkileri ve şartlarını incelemelidir” görüşü kime aittir?

Soru 16:

Din sosyolojisi aşağıdakilerden hangisini içermez?

Soru 17:

Seçeneklerden hangisi Ziya Gökalp’in II.Meşrutiyet Dönemi’nde farklı eğilimlere işaret eden üç tarz-ı siyasetinden biridir?

Soru 18:

I. Coğrafya II. Demografya III. Rekabet Yukarıdakilerden hangisi yada hangileri toplumsal değişimde rol oynayan etkenlerdendir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin din - devlet ilişkisi bakımından kabul ettiği modeldir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal değişimi grupsal süreçlere ve psikolojik unsurlara bağlayan, değişimin kaynağını kişi ve gruplarda arayan kuramdır?