logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kelam'A Giriş

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Müslüman âlimlerin Hıristiyanlık ve diğer inanç sahiplerine karşı yazdığı reddiyelerden değildir?

Soru 2:

‘’Ehl-i sünne ve’l _________________’’. Boşluğa gelmesi gereken uygun ifade aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir?

Soru 3:

“Kadınlardan peygamber gönderilmemiştir. Hz. Peygam- ber’in isrâ ve mi’racı bedenen değil ruhen gerçekleşmiştir.” Görüşüne sahip kelamcı hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi İslam akaidini savunmada naklin yanında aklî ve felsefî delillerin kullanılmasını da gerekli gören hatta nakli, aklî prensipler ışığında yorum- lama ilkesini öne alarak selefin metodundan farklı bir yol izleyen Mu‘te- zile’nin kullandığı metoddur?

Soru 5:

Gazali "her beldede kelam öğrenen birilerinin olması gereklidir. bu sebeple kelam öğrenmenin hükmü .............." der. yukarıda boşluk hangi kelime ile doldurulmalıdır

Soru 6:

İrade hürriyeti konusundaki fikirleriyle Ma’bed el-Cühenî ile birlikte ilk Kaderiyye fırkasının doğuşunu hazırlayan tabiûn dönemi âlimlerinden biri kimdir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Kelam ilminin fayda ve gayelerinden değildir?

Soru 8:

Hz. Osman'ın şehit edilmesi Cemel vakası Sıffin savaşı Kerbela olayı yukarıda sayılan tarihi olayların hangileri kelam tartışmalara sebep olmuştur?

Soru 9:

Ehl-i sünnet büyük günah meselesinde aşağıdakilerden hangisini reddederek kendisini o gruptan ayırmıştır?

Soru 10:

Gazzali’ye göre aşağıdakilerden hangisi Külli ilimdir?

Soru 11:

1. Kur’ân vahyinin devam ettiği dönem; Hz. Peygamber dönemi2. Kelâmî tartışmaların ortaya çıktığı ilk fikrî hareketler ve ihtilaflar dönemi3. Mu‘tezile mezhebinin ortaya çıkışı4. Ehl-i Sünnet kelam mezheplerinin ortaya çıkışı5. Yeni ilm-i kelâm dönemiYukarıdakilerden hangileri kelâm ilminin tarihi süreci içindeki dönemler içinde yer alır?

Soru 12:

I. Kelâm ilmi; Allah’ın mutlak varlığı ve birliğiyle O’nun varlık âlemiyle ilişkisinden bahseden ilimdirII. Kelâm ilmi; Allah’ın zatından, sıfatlarından; nübüvvet ve risalete ait meselelerden; başlangıçları ve sonuçları bakımından yaratılmışların hallerinden İslâm ilke ve esaslarına göre bahseden ilimdir. III. Kelâm ilmi, aklî ve naklî delillere dayanarak İslâm inançları ile ilgili ortaya çıkabilecek şüpheleri ortadan kaldırmaya ve anılan inanç ilkelerini açıklamaya ve ispat etmeye çalışan bir ilimdir. Yukaradıki tanımlardan hangileri kelâm ilmini gayesine göre tanımlamaktadır?

Soru 13:

Aşağıdaki şıklardan hangisi Mâtürîdîliğin temel görüşlerinden biri değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Maturidilik mezhebinin temel görüşlerinden birisi değildir?

Soru 15:

“Mu‘tezile” kelimesi, sözlük anlamı itibariyle aşağıdaki şıklardan hangisi anlamına gelmez?

Soru 16:

“Mu‘tezile’nin beş temel esası” dışında kalan “diğer görüşleri” düşünüldüğünde aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır ?

Soru 17:

1.Amelî konulardaki gevşeklik 2. Kırtas hâdisesi ve halife seçimi gibi ilk ihtilaflar3. Siyâsî anlaşmazlıklar ve iç savaşlar4. Kur’ân ve Sünnet metinlerinin yorumlanması meselesi 5. Müslümanlar’ın diğer din, kültür ve medeniyetlerle karşılaşması6. Tercüme hareketleri7. İnsanın düşünen bir varlık olması gerçeğiYukarıdakilerden hangileri kelâm ilminin müstakil bir ilim dalı olarak ortaya çıkışını hazırlayan sebeplerden değildir?

Soru 18:

Mu‘tezile geleneği içerisinde yabancı din ve kültürlerle ilişki içerisinde olan ve onlarla mücadelelerde ilk öne çıkan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Ca‘d b. Dirhem’in kelami görüşlerinden değildir?

Soru 20:

Tevhîd esası Mu‘tezile’nin en önemli prensiplerinden biri olmuştur. Aşağıdakilerden hangisi Mu‘tezile’nin bu konudaki görüşlerinden değildir?