Kelam ilmin tarifindeki “Allah’ın sıfatları”ndaki maksat aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) Bu mutlak varlığa ait olan, dolayısıyla benzerleri hiçbir varlıkta bulunmayan vasıflarıdır
eşya hakkında düşünme ve bu yolla henüz bilgisine ulaşılamamış şeylerin bilgisine ulaşmak amacıyla zihinde önceden var olan bilgileri düzenlemek, bir araya getirmek ve böylece bir sonuca ulaşmak çabasına verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) nazar ve istidlal ilmi
Cehmiyye fırkasının kurucusu kimdir?
Doğru Cevap: E) Cehm b. Safvân
Ehl-i sünnet’e göre, kendisinden sonra kimin halife olacağına dair Hz. Pey- gamber bir belirlemede bulunmamıştır. Dolayısıyla halifenin belirlenmesi seçimle gerçekleştirilir. Onun için Ashab istişare sonucunda Hz. Ebu^ Be- kir’i halife seçmiştir. S¸i^a’ya göre halifelik meselesi insanların seçimine bırakılabilecek bir iş de-ğildir. Halife nasla belirlenir. Hz. Peygamber Hz. Ali’yi kendisinden son- ra yerine halife olarak tayin etmiştir. Harici^lerin bu konu hakkındaki görüşleri Ehl-i sünnet ile aynıdır. Onlara göre de halifenin belirlenmesinde esas olan seçimdir. Halife ile ilgili görüşlerden hangisi veya hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
akli ilimler nakli ilimler keşfi ilimler hangisi veya hangileri kelamın kaynağını doğru şekilde verir?
Doğru Cevap: C) I ve II
Aşağıdakilerden hangisi Mu‘tezile’nin görüşlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: A) Katil tarafından öldürülen birisi kendi eceliyle ölmüştür.
Aşağıdakilerden hangisi “kırtas”ın kelime anlamıdır?
Doğru Cevap: A) Kağıt
Risâle fî istihsânu’l-havd fi imi’l-kelâm adlı eserin yazarı kimdir?
Doğru Cevap: B) Ebû’l- Hasan el-Eş‘arî
“Dinin aslını, esasını oluşturan, dinin amel, ahlâk gibi diğer unsurlarının kendisi üzerine bina edildiği temel, yani imana, itikada taalluk eden konulardır. Kelâm ilmi, dinin aslını oluşturan akîdeyi, temel inanç ilkelerini kendisine konu edindiği için bu isimle adlandırılmıştır.” İfadesi kelamın isimlerinden hangisini anlatmaktadır?
Doğru Cevap: E) Usulü’d-din
Ebû’l-Yüsr el-Pezdevî’nin yazdığı Matüridilik ekolünün gelişmesine katkı sağladığı eseri hangisidir?
Doğru Cevap: D) Usûlü’d-dîn
Aşağıdakilerden hangisi İslam dininin inanç ilkeleri içerisinde yer almaz?
Doğru Cevap: D) Dünya hayatı
I. Allah, ahirette müminler tarafından görülecektir.II. Allah, arşa istiva etmiştir.III. Kadınlardan peygamber gönderilmemiştir.IV. Büyük günah işleyen kimse münafıktır. V. İnsanlar, fiillerinde özgür iradeye sahip değillerdir.Yukarıdaki görüşlerden hangisi/hangileri Hasan-ı Basrî’ye aittir?
Doğru Cevap: E) I-II-III-IV
Ehl-i Sünnet kelâmının kurulmasına zemin hazırlamış müctehid kimdir?
Doğru Cevap: A) Ebû Hanîfe
I. Ma’bed el-Cühenî II. Gaylân edDımaşkî III. Ebû HanîfeIV. Cehm b. SafvânV. Ahmed b. Hanbel Yukarıdakilerinden hangisi-hangileri İslam coğrafyasının genişlemesine paralel olarak ortaya çıkan fikrî gelişmelere paralel olarak kaderin olmadığı, ezelde kulların fillerinin belirlenmediği fikrini toplumda yüksek sesle ilk ortaya atan kelamcılardandır?
Doğru Cevap: A) I-II
Vasıl b. Ata,aşağıdaki mezheplerden hangisinin kurucusudur?
Doğru Cevap: A) Mu’ tezile
Aşağıdakilerden hangisi kela^m ilminin amaçlarından biri değildir?
Doğru Cevap: D) Dinin ameli^ yönüne dair emir ve yasakları yorumlamak
I. El-Âlim ve’l-müteallim II. El-Fıkhu’l-ekber III. El-Fıkhu’l-ebsat IV. Er-Risâle V. El-Vasıyye Yukarıda adı geçen risalelerinden hangileri Ebû Hanîfe’nin talebeleri tarafından onun görüşlerini nakletmek için hazırlanmıştır?
Doğru Cevap: A) Hepsi
Aşağıdakilerden hangisi Mu‘tezile ekolünün özelliklerindne biri değildir?
Doğru Cevap: D) Ehl-i Sünnet ile ciddi anlamda ihtilafları bulunmaktadır ve bu sebeple Mu‘tezile, Sünni kelâma tesir edememiştir.
“Allah’ın varlığı, birliği, sıfatları ve fiilleri, yani yaratıp var etmesi ve tüm varlık âlemiyle ilişkisi konu edilmesi” açıklaması aşağıdakilerden hangi terime aittir?
Doğru Cevap: A) İlahiyat
I. Allah’ın zâtî ve fiilî sıfatları vardır.II. Kur’ân mahlûk değildir.III. Büyük günah işlemek kişiyi dinden çıkarmaz.IV. İman artmaz ve eksilmez. V. Allah’ın vech ve yed gibi sıfatları te’vil edilmelidir.Yukarıdaki ifadelerdeki görüşlerden hangisi/hangileri Ebû Hanîfe’ye aittir?
Doğru Cevap: D) I-II-III-IV