logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Hadis

Soru 1:

I. Resûlüllah’ın (s.a.v.) yalnızca fiili hadisleri yer almaktadır II. Efendimizin sözleri ilk bir ya da iki kelimesini zikredilerek sıralanmıştır III. Eserde, hadis alınan kitaplar için genel olarak rumuzlar kullanılmıştır IV. Cem‘ü’l-Cevâmî adındaki eserin özeti olarak oluşturulmuştur Celaleddîn es-Suyûtî'nin "el-Cami‘u’s-sağîr min hadîsi’l-beşîr’in-nezîr" adlı eseri için yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangileri hadis kapsamındaki bilgi türlerindendir? Peygamber fiili Peygamber sözü Peygamber takriri

Soru 3:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 4:

Hz. Peygamber’in hadislerine atıfta bulunan ve Türk devlet felsefesini anlatan ilk eser olarak tarihe geçen eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

I. Modern sorunlara çözüm sunmazlar. II. İman, ibadet, ahlâk kitaplarıdır. III. Sosyal içerikli bilimsel kaynaklardır. IV. Toplumun sağlık reçetesidir. Konulu hadis literatürüyle ilgili yukarıdaki yargılardan hangileri doğrudur?

Soru 6:

Aşağıdakilerin hangisi İslâm toplumunu ortaya çıkaran ana ilkedir?

Soru 7:

Aşağıdakilerin hangisi hadisleri/sünneti hafife alan yaklaşımların yol açtığı sonuçlardan biri olarak değerlendirilemez ?

Soru 8:

Kur’ân, usûlüne göre boğazlanmamış hayvanların etlerini yemeyi haram kılmış, Allah Resûlü bu genel haram kılma emrinden denizdeki ölmüş balığı hâriç tutmuştur. Bu durum Hz. Peygamber’in hangi fiilini açıklar?

Soru 9:

Tenkitlerin kendisine dayandığı bir hadis usulüne başvurmak Batı’nın eleştirel geleneklerine başvurmak Kitâb-ı mukaddes tenkidi ve tarihî tenkit metotlarını hadislere uygulamak Metinlerden hareketle neticelere ulaşmaya çalışmak Müsteşrikler yukarıda ifade edilen eylemlerden hangisi veya hangilerini hadisleri tasfiye etmek için kullanmışlardır?

Soru 10:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde Hz. Peygamberin hadislerinin Türklere Müslümanlığı ve İslam’ı anlatması açısından büyük öneme sahip eserlerden birine rastlanmamaktadır?

Soru 11:

Hadisleri sistemli bir şekilde konu edinmesi nedeniyle Batı’da hadis çalışmalarının kurucusu kabul edilebilecek müsteşrik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Hangisi Kütüb-i Tis’a (Dokuz Kitap) içinde bulunan kitap-müellif eşleştirmesinden biri değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi sünnetin intika^l ettirilme yollarından biri değildir?

Soru 14:

“Kadınlarınız sizin için birer elbise siz de onlar için birer elbisesiniz” (Bakara 2/187) âyeti aile kurumunun hangi özelliğine vurgu yapmaktadır?

Soru 15:

I. Metnin derinlemesine tahlil edilmesi II. Müteşâbih-müşkil hadislerden olup olmadığının tespiti III. Hadisin bütün tarîklerinin toplanması IV. Hadisin te’vil imkânlarının araştırılması Yukarıdakilerden hangileri hadiste metin tenkidi yapılırken göz önünde bulundurulması gereken hususlar arasında yer alır

Soru 16:

Hadisin sened veya metninde bulunan ve ancak hadis ilminde uzman olanların görebileceği gizli kusur anlamına gelen kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

İslâm’ın bir arada yaşama tecürbesini anlatma Teknik ve bilimsel donanım Batı medeniyetline esaslı yaklaşım Batı’daki Ortadoğu araştırma merkezleri İdarî ve siyasi güç Yukarıkilerden kaç tanesi  Şarkiyatçılık düşüncesini İslâm toplumlarına  intikal ettirmede bir araç olarak kullanmıştır?

Soru 18:

"Hz. Peygamber ve Örnekliğinin Mahiyeti" başlıklı makalenin yazarı kimdir?

Soru 19:

el-Mektebetü’ş-Şâmile nedir?

Soru 20:

I. Temel hadis kaynaklarında zikredilen hadisleri bulmaya yardımcı olan eserler hadis bulma işlemini kolaylaştırmıştır II. Temel hadis kaynaklarındaki hadisleri bulmak için temel düzeyde Arapça bilmek gerekir III. Hadis bulma işlemi sanal ortamda daha da kolaylaşmıştır IV. Arama yaparken, kitapların ya da programların amacını ve metodunu dikkate almak gerekir Temel hadis kaynaklarındaki hadisleri bulmak ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?