logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Hadis

Soru 1:

Buhari’nin hadis kitabının adı nedir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Türklere müslümanlığı ve İslâm peygamberini anlatan ilk eserlerden biri olarak sayılamaz?

Soru 3:

Hadis eserlerinden faydalanmak isteyen bir okuyucunun özellikle hadisin hangi kelimesini bilmesi gerekir?

Soru 4:

Aşağıda Keşfü’l-hafâ ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 5:

el-Cami’u’s-Sağir’de Hz.Peygamber’in yasakladıkları adı ile geçen bölüme ne ad verilir?

Soru 6:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

Hadis ilmi ile uğraşanlara verilen isim nedir?

Soru 8:

Anadolu’da hala sürdürülen ve şenliklerde para, şeker gibi şeylerin halkın üzerine saçılması geleneğinin, asr-ı saa^dette de uygulandığını görmekteyiz. söz konusu geleneğin adı aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 9:

Üzerine farz olan bilgileri öğrendikten sonra, bunun dışında kalan vaktini Allah’a ibadetle geçiren kimselere ne ad verilir?

Soru 10:

Sened zincirindeki râviler arasında bir kopukluk ya da irtibatsızlık bulunmaması o senedin hangi özelliğini işaret eder?

Soru 11:

I. Hadisi nakleden râvilerin ki ş ili ğ i ve senedin kesintisiz olu ş u hadisin sahih olup olmad ı ğ ı n ı belirleme de önem arzeder II. Hadisçiler daha çok metin tenkidi üzerinde durmuşlardır. III. Kelamcılar ve Fıkıhçılar metin tenkidine karşı durmuşlardır Hadis teknidi ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 12:

I. Müslümanları Kitâb’ı olmakla birlikte Peygamber’i olmayan bir dînin mensupları olarak gösterir II. İslam kültürünün yok sayılması anlamına gelir III. İslam dînini her şeyi meşrûlaştıran bir araç haline getirir IV. Dini hayatı kolaylaştırarak müslümanların sayılarının artmasına yol açar Yukarıdakilerden hangileri Sünnet’i ve İcmâ’ı dikkate almayan bir İslam anlayışının ortaya koyduğu tehlikeler arasında yer alır?

Soru 13:

“Kim bir kötülük görürse onu eliyle değiştirsin. Buna gücü yetmezse diliyleonu değiştirsin. Buna da gücü yetmezse kalbiyle ona öfke duysun. Bu, imanınen zayıf derecesidir.” (Müslim, İmân, 78, hadis no: 186; İbn Mâce, Fiten, 20,hadis no: 4149).                                                                                                                Yukarıda verilen hadis toplumsal ahlaka yönelik hangi konuyu ele almaktadır?

Soru 14:

Sened tenkidinin bir alternatifidir. İsnad göz ardı edilerek uygulanan bir yöntemdir. Bir kavram olarak esasen batı menşeli bir tabirdir. Son dönemlere gelinceye kadar Müslüman âlimlerin geçmişte metin tenkidi gibi bir öncelikli gündem ve problemleri olmamıştır. Yukarıda metin tenkidi ile ilgili ifadelerden doğru olanlar aşağıdaki seçeneklerin hangisinde tam ve bir arada verilmiştir?

Soru 15:

Sadece Türkçesi bilinen bir hadis a ş a ğ ı daki kaynaklar ı n hangisinde aranabilir?

Soru 16:

Metni birbirlerinden belli usullerle almak ve rivâyet lafızlarıyla nakletmek suretiyle bize kadar ulaştıran râviler silsilesinin adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangileri Hz. Muhammed’i kon edinen, çoğunlukla mensur olan ve rivayetlere dayanan edebi türlerdendir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi sened tenkidinde dikkate alınan unsurlardan biridir?

Soru 19:

Aşağıdaki isimlerden hangisi şarkiyatçılardan biri olarak Hz. Peygamberin hayatıyla ilgili kitap yazmıştır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi hadis metninin muhteva açısından karşılaştırılıp değerlendirildiği alanlardan biridir?