Fıkhü’l-hadîs, “hadislerin mana ve maksadını anlamak ve hadislerden hareketle Hz. Peygamber’in gayesini kavramak" manasına gelir. Hadislerin anlaşılmasını ve onlardan hüküm çıkarılmasını konu edinen bu ilim dalı, .......................... tarafından “Fıkhü’l-hadîs, bu ilimlerin semeresidir. Dinin, varlığını devam ettirebilmesi de fıkhü’l-hadîse bağlıdır” diye nitelendirilir. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Hâkim Nîsâbûrî
Hangisi Hz. Peygamber’in Kur’an’ı sadece tebliği edici değil aynı zamanda açıklayıcısı olduğunu ifade eden kavramdır?
Doğru Cevap: C) Mübeyyin
Muvatta kimin eseridir?
Doğru Cevap: C) Mâlik b. Enes
Hakikatin ortaya çıkması için yapılan tartışmaların esaslarını inceleyen ilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Münâzara
“İlim”le ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: A) Amelden sonra, ihla^stan önce gelir.
Hz. Osmân’ın halîfeliği döneminde hacc-ı temettu ve hacc-ı kırâna izin vermemesi kendisine sorulunca “Biz kimsenin sözüne dayanarak, Peygamber’in (s.a.v.) sözünü bırakacak değiliz” diyen sahabi kimdir?
Doğru Cevap: E) Hz. Ali
Naklettiği hadise muhalif hareket etmekte ısrar ettiğini gördüğü yakınına “Sana Allah Resûlü’nün bu yaptığın şeyi yasakladığını naklediyorum ve sen hâlâ yapmaya devam ediyorsun. Seninle asla konuşmayacağım'' diyen sahâbe kimdir?
Doğru Cevap: B) Abdullâh b. Mugaffel
1907 tarihli “İlahiyatçı” isimli yağlıboya tablo kimindir?
Doğru Cevap: C) Osman Hamdi Bey
Hadis ile fıkıh arasındaki ilmi ilişkiyi gösterme noktasında Hadis âlimi el-A’meş’in (v. 148/765), Fıkıh âlimi İmam Ebû Hanîfe’ye (veya Ebû Yûsuf’a) ettiği hitap önemlidir. Aşağıdakilerden hangisinde bu hitab yer almaktadır?
Doğru Cevap: A) “Sizler doktorsunuz, bizler ise eczacıyız!”
Allah, Kur’ân-ı Kerîm’i de tek başına kullarına göndermemiş onu hayata geçirecek ve nasıl uygulanacağını bizatihî kendi tatbikâtıyla gösterecek bir ............ göndermiştir. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Doğru Cevap: D) Peygamber
Hadis usûl ilminin ilk sistematik mahsüllerinden sayılan el-Muhaddisü’l-fâsıl adlı eserinin hemen girişinde, yaşadığı coğrafyada ehl-i hadis ile ehl-i fıkhı karşı karşıya getiren dengesizliği, yani bazı râvilerin dirâyetten kopuk salt bir rivâyet, bazı fakihlerin de rivâyetten uzak salt bir dirâyet anlayışını eleştirerek söz konusu çözüm yolunu öneren hadisçi kimdir?
Doğru Cevap: D) Râmhürmüzî
Hangisi Müsteşriklerin Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünnetinin bağlayıcılığı konusunu araştırırken hadis kaynaklarında sık sık düştüğü hatadır?
Doğru Cevap: C) Nebevî sünnet
Hangisi “Bir râvinin herhangi bir musannif veya hocanın kendi el yazısıyla yazılmış kitabını veya bazı hadislerini ihtiva eden mecmuasını bulup ele geçirmesi” anlamında kullanılan kelimedir?
Doğru Cevap: D) Vicâde
Aşağıdaki yazar-eserlerden hangisi fikhü’l-hadîs ilmine yönelik çalışmalar arasında değildir?
Doğru Cevap: C) BeyhakÎ-Hüsrevcird
Sonraki zamanlarda ve günümüzde Allah Resulüne itaat ............ ile mümkündür. boşluğa gelecek kavram/kavramlar hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: B) bize miras bıraktığı sünnete uymakta
Muksirûn ne demektir?
Doğru Cevap: E) Çok hadis rivâyet eden sahâbî
Seferî namazını bulamadığından yakınan bir şahsa “Ey kardeşim! Biz hiçbir şey bilmiyorken Allah bize Muhammed’i -sallallâhü aleyhi vesellem- gönderdi. O ne yaptıysa biz de aynısını yapıyoruz” diyen sahabi kimdir?
Doğru Cevap: D) Abdullah b. Ömer
Çağımızda anlama konusundaki farklılıklar .......... dair gerekli ilmi alt yapı eksikliklerinden kaynaklanmaktadır. boşluğa gelecek kavram/kavramlar hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: C) Usüle
Sünnet için aşağıdaki kavramlardan hangisinin kullanılması yanlıştır?
Doğru Cevap: B) Vahy-i metlüv
Hangi konuda Abdullâh b. Ömer oğluna “Ben sana Resûlullâh’tan hadis naklediyorum, sen hâlâ men edeceğini söylüyorsun” diyerek kızdığı bilinmektedir?
Doğru Cevap: B) Hanımların mescide gitmekten men edilmemesi