logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Hadis

Soru 1:

Bir din a^limi hangi durumda ilmini gizleyebilir?

Soru 2:

Kur’an usûlüne göre boğazlanmamış hayvanların etlerini yemeyi haram kılmış. Hz. Peygamber’in bu genel haram kılma emrinden hangi hayvanı dışarıda tutmuştur?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi  insanoğluna yönelik ilâhî mesajda hedeflenen kemâl/olgunluk basamaklarından birisi değildir?

Soru 4:

Medine valisi Ebû Bekr b. Hazm (120/738)’a gönderdiği ferman ile resmî anlamda ilk kez hadis toplama faaliyetini başlatan halife kimdir?

Soru 5:

Görünüşte manaları birbirleriyle çelişen ancak dikkatle incelendiğinde araları uzlaştırılan ve zıtlık probleminin çözüm yolları gösterilen hadisleri konu alan ilme ne ad verilmektedir?

Soru 6:

Rivâyetü’l-hadis ilminde ele alınan konu nedir?

Soru 7:

Hadis ilminin iki temel unsurundan biri olan  “rivâyetü’l-hadîs” ne demektir?

Soru 8:

“Hadislerin mana ve maksatlarını gereği gibi anlamak (...............) ilmin yarısıdır. Ricâl bilgisi ve hadislerin râvilerini tanımak ise ilmin diğer yarısıdır”. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 9:

Kur'an ile birlikte Kur'an'ın anlaşılması açısından Sünnetin otoritesini kabul etmek ........... emridir.

Soru 10:

Hubâb b. Munzir hangi savaşta konaklanılan yerin vahiy kaynaklı mı yoksa Hz. Peygamber’in görüşü ile mi belirlendiğini sormuştur?

Soru 11:

Dirâyetü’l-hadîs  ilmini “Arap  dili  kuralları  ve  İslâm  dinin  genel  prensipleri doğrultusunda, Hz. Peygamber’in hallerine uygun olarak, hadis metinlerinden anlaşılan mana, murad ve maksattan bahseden ilim” olarak tarif eden bilgin kişi kimdir?

Soru 12:

Kendilerine Ehl-i Kur’an diyenlerin aşağıdaki eleştirilere maruz kalması beklenmez ?

Soru 13:

Sahâbenin Hz. Peygamber’in huzurunda yaptığı ve reddedilmeyen/onaylanan davranışlarına ne ad verilmektedir?

Soru 14:

Vali olarak tayin olduğu yere giderken bir sorunla karşılaştığında sırasıyla Kur’an, sünnet ve içtihad ile hükmedeceğini söyleyen Muaz b. Cebel nereye vali olarak tayin olmuştur?

Soru 15:

Abdullah b. Amr b. el-Âs (r.a.)’ın naklettiği rivayete göre Hz. Peygamber mescitte oturan iki gruptan ilim öğrenen ve öğretenlerin yanına oturmuştur. Bu rivayete göre diğer gruptaki sahabiler ne ile meşguldürler?

Soru 16:

“Şüphesiz Allah Resûlünde sizin için, Allah’a ve âhiret gününe ulaşmayı umanlar ve Allah’ı çokça zikredenler için güzel bir örnek vardır" (Ahzab, 33/21) ayeti Hz. Peygamber’e ve onun sünnetine uyulması gerektiğine dair âyetlerden hangi gruba girmektedir?

Soru 17:

Peygamberin mübeyyin sıfatı ne ile ilgilidir?

Soru 18:

Hz. Peygamber’in hadislerinde sâlih amel kapsamına giren ve müslüman kimliğini oluşturan güzel davranışların tümünü bir arada değerlendirmek için okunabilecek olan kitaplardan birisi olan “Kur'ân ve Sünnet'e Göre Müslüman Şahsiyeti” adlı eser kimindir?

Soru 19:

Üsâme b. Zeyd b. Hârise radiyallâhü anhümâ, Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken işittiğini haber vermektedir: “Kıyâmet günü bir adam getirilir ve Cehennem ateşine atılır. Bağırsakları karnından dışarı çıkar ve onlarla birlikte değirmen döndüren merkep gibi döner durur. Cehennem halkı onun yanına toplanırlar ve: ‘Ey filân! Sana ne oldu? Sen iyiliği emredip kötülükten nehyetmez miydin?’ derler. O kişi bu suale ne cevap verecektir?

Soru 20:

Kur'an'ın İlahi iradeye uygun biçimde anlaşılması aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?