logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Hadis

Soru 1:

Hadisler ilgili âyetlerin bir ………… anlamına gelmektedir. Yukarıdaki cümlede boşluk bırakılan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi gelemez ?

Soru 2:

“Nitekim size içinizden âyetlerimizi okuyan, sizi kötülüklerden arındıran, size kitap ve hikmeti öğreten ve bilmediklerinizi bildiren bir peygamber gönderdik" (Bakara, 2/151) ayeti Hz. Peygamber’e ve onun sünnetine uyulması gerektiğine dair âyetlerden hangi gruba girmektedir?

Soru 3:

Bir hadiste Hz. Peygamber şöyle buyurmuşlardır: “Allah katında amellerin en üstünü, içinde hiçbir ……………………….”. Boşluğa gelecek ifade hangisidir?

Soru 4:

Hangisi “Allah’a  ve  elçisine  iman  ettikten  sonra,  O’nun  rızası gözetilerek yapılan, her doğru, güzel, faydalı, hayırlı iş ve davranış” anlamı taşıyan kavramdır?

Soru 5:

''Hz. Peygamber bize sünen-i hüdâyı öğretti” sözü kime aittir?

Soru 6:

Hadis okuyucusu, sahip olduğu zihniyet ve düşünceyi onaylatma arayışıyla yola çıkmamalıdır. Hadislerin anlaşılmasında ve anlatılmasında muhâtabın idrak seviyesinin göz önünde bulundurulması gerekir. Bazı hadis metinlerinde ortaya çıkan anlama zorluğunun ve probleminin aşılmasında, acele davranarak onu reddetmeyip sükûtu tercih etmek gerekir. Sübjektif olarak salt bir düşüncenin galebe çalması hedeflenmesi gerekir. Yukarıdaki ifadelerden hangileri hadislerin anlaşılması ve yorumlanmasına dair birer öneri olarak değerlendirilebilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Hadis ile ilgili çalışmalar yapan birinin uyması gereken âdâp kurallarından biri değildir ?

Soru 8:

Bazı hadis metinlerinde ortaya çıkan anlama zorluğunun ve probleminin aşılmasında, acele davranarak onu reddetmeyip sükûtu tercih etmek, haddini bilmek, çözüm yolu için imkân/zaman kollamak şeklindeki yönteme ne ad verilmektedir?

Soru 9:

"Ey kardeşim biz hiç bir şey bilmiyorken Allah bize Muhammed'i gönderdi. O ne yaptıysa biz de aynısını yapıyoruz." sözü hangi sahabeye aittir?

Soru 10:

Enes b. Mâlik (r.a.)’in Hz. Peygamber (s.a.v.)’den rivâyet ettiği bir hadis-i şerifte, kıyâmetin öncüsü olan alâmetlerden ilk ikisi olarak neyi aktarmıştır?

Soru 11:

Hangisi “Muksirûn” yani binden fazla hadis rivâyet eden sahabilerden değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi  beşer cinsinden birine uymayı ifade eder?

Soru 13:

Yüce Allah’ın bir kimseyi sevdiğinin göstergesi ve ilk belirtisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Meleklerin gelip kendisini bir çocukla müjdelediği ve Lut kavminin de helak olacağını bildirdiği peygamber hangisidir?

Soru 15:

Hadis metinlerinin doğru anlaşılmasında ve yorumlanmasında nakil-akıl veya hâfıza-muhâkeme işbirliği nasıl ifade edilmektedir?

Soru 16:

Hadis metinlerinin mana ve maksatlarının anlaşılması (fehm), hüküm ve hikmetlerinin çıkarılması (istinbat) söz konusu edilen ilme ne ad verilir?

Soru 17:

Hangisi Hz. Peygamber “Şunlar,  mü’mine  öldükten  sonra  da  ulaşan ameli ve hasenâtındandırlar:” diyerek saydığı hususlardan biri değildir?

Soru 18:

Hadis okuma usulüne göre Hoca dersinin başında hadisin bulunduğu hangi unsurlar hakkında bilgi vermelidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Kur'an-ı Kerim'de Hz. Peygamber'e itaat edilmesini emreden ayetlerden değildir?

Soru 20:

Mutlak anlamda haram helâl kılma yetkisi kime aittir?