logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Din Psikolojisi

Soru 1:

Ülkemizde yapılan araştırmaların çoğunda sosyo-ekonomik durum için aşağıdaki faktörlerden hangisi dikkate alınmıştır?

Soru 2:

I. İlkel kabile dinlerini inceleyen alandır II. Bireyin kutsal varlıkla arasındaki ilişkiyi inceleyen alandır III. Dindarlığı anlamaya çalışan bilim dalıdır IV. Dini davranışı anlamaya çalışan bilim dalıdır V. Dini davranışın etkilerini anlamaya çalışan alandır Din psikolojisi çeşitli biçimlerde tanımlanabilir. Yukarıdakilerden hangisi bu tanımlar arasındadır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi dinin insan psikolojisini olumsuz yönde etkileyebildiği düşüncesini ileri sürmeye olanak sağlayan durumların dışında kalır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi dini oluşturan başlıca unsurlardan biri değildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi din psikologlarının görevlerindendir?

Soru 6:

Öğretim düzeyi-din ilişkisi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 7:

Dini ve mistik yaşantıların biyolojik temellerini inceleyen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi dindarlığın zihinsel, bilgi boyutunu ifade etmektedir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi “geleneksel kuram” a göre dinin yaş ile ilişkisini açıklamaktadır?

Soru 10:

Fitrat kelimesinin anlamı aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

Soru 11:

Totem ve Tabu, Bir yanılsamanın geleceği, Musa ve Tektanrıcılık gibi din ile ilgili görüş ve değerlendirmelerini ortaya koyduğu, dindarlığın psiko dinamik bir gelişmeye bağlı olduğunu ileri süren kişi kimdir?

Soru 12:

Cinsiyet ve dindarlık hakkında verilen bilgilerden hangileri doğru değildir ?

Soru 13:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bir dini nesnedir?

Soru 14:

Dindarlık, insan potansiyellerine kurumsal engeller olarak veya sıradan, sıkıcı bir iman olarak yerilmekteyken, maneviyatçılığın daha yüksek insan potansiyelini ve yaşamın daha yüce yönünü somutlaştırdığına inanılmaktadır. Bu görüşler çerçevesinde dile getirilen maneviyatçılığa ilişkin olarak aşağıdakilerden hangileri doğrudur? I.Maneviyatçılığın kavrama gücü, neredeyse felsefi içerikli ilhamları, varoluşla ilgili soruları, doruk deneyimleri, bireysel değerleri, manevi arayışları kuşatmış olsa da bu konular hususunda oldukça düşük düzeyde iletişim kurmaktadır. II.Bir ayırım yapmaksızın her tür maneviyatçılığın “iyi” olarak kabul edilmesi, büyük sayıdaki bilgi ve uzman grubunun, potansiyel olarak manevi yaşamın yıkıcı yönünü ihmal etmesine öncülük etmektedir. III. Biçimsel dinî uygulamalardan ziyade duygusal coşkunluk ve manevi haz elde etme maneviyatçılıkta ön planda gelmektedir. IV. “Bireysel” maneviyatçılık, manevi meselelerle istekli bir tarzda ilgilenen büyük dinî kurumların ve geleneklerin var olduğu gerçeğine hemen hemen hiç önem vermemektedir.

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi sosyo-ekonomik durumu üst seviyede olan insanların dine karşı sergiledikleri tutum ve davranışların dışında kalır?

Soru 16:

Telkin, hipnoz, nazar, büyü, mucize gibi olayları ‘’ruhsal etki’’ kavramıyla açıklayan, psikoloji ve din psikolojisinin çeşitli konularında en çok eser yazan İslam filozofu aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

Soru 17:

“Logoterapi” adını verdiği bir düşünce ve tedavi ekolü çerçevesinde görüşlerini dile getiren bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Jung ve onu izleyenlere göre ölümden sonra yeniden dirilişi ve sonsuz bir hayatın haberini veren dinin en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

I. İstatistiksel analizler II.Etnografya III.Semantik analiz ölçümleri IV. Deneyler V. Gözlemler Yukarıdakilerden hangileri din psikolojisinde kullanılan araştırma ve yorumlama yöntem ve tekniklerindendir?