logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Din Psikolojisi

Soru 1:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi imanın bilişsel yapısına örnek teşkil eder?

Soru 2:

Dindarlığı yedi boyutta ele alan araştırma sonuçlarına göre aşağıdakilerden hangisi erkeklerin kadınlara göre daha yüksek puan aldığı bir boyuttur?

Soru 3:

Tanrı tasavvuru kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 4:

Daha çok din değiştirmeden önce herhangi bir etki ile dini duyguları harekete geçerek dindarlaşmaya karar veren bir birey için hangi din değiştirme tipinin etkili olduğu söylenebilir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Tanrı tasavvurunun psikolojik yansımalarıyla uyuşmayan bir bilgidir?

Soru 6:

İbadet ve düşünce ilişkisi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez ?

Soru 7:

Bedeni kaybetme korkusu Acı duyma korkusu Açık alan korkusu Yakınlarını kaybetme korkusu Yükseklik korkusu Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ölüm korkusunu oluşturan korku türlerindendir?

Soru 8:

I. Kişinin günahkârlık saplantısı ve gerilimi yaşamasını engeller. II. İç huzuru tesis eder ve ümitsizliğin önüne geçer. III. Kişiyi günahlarından kurtulamayacağını düşünme endişesi ve korkusundan uzak tutar. IV. Günahkârlık ve suçluluk duygusunun önüne geçer. V. Ümit ve iyimserliği, manevi yenilenme ve canlanmayı artırarak sağlıklı bir bakış açısı sağlar. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri, tövbenin kişiye sağladığı yararlar arasında sayılabilir?

Soru 9:

3 yaşındaki Ali Asaf Allah'ın onun isteklerini ve dileklerini her zaman yerine getirmeye hazır olduğunu sadece onu duyduğunu düşünmektedir. Gelişim düzeyi değerlendirildiğinde çocuğun hangi karakteristik özelliği gösterdiği söylenebilir?

Soru 10:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi dua güdülerinden birisi değildir?

Soru 11:

Piaget’nin bilişsel gelişim teorisini dinî düşünceye uyarlayarak, dinî düşüncenin biçim ve gelişim sırası itibariyle dinî olmayan düşünceden farklı olmadığını ileri süren teori aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Bizi yarattığına inandığımız Tanrı’nın, aynı zamanda bizi karmaşık bir evrende yapayalnız bırakmadığına, bizi gördüğüne de inancımız hangi duygumuzu hafifletir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi ruhsal güçler veya duyusal uyarılarla zihinde önceden oluşan herhangi bir nesnenin, olayın, fiilin ya da bir kavramın istekli olarak yeniden özel bir biçimde şekillenmesi, canlanması, anlam kazanması veya hatırlanması anlamına gelmektedir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi çocukluk dönemi dindarlığını diğer gelişim dönemlerinden ayıran en belirgin özelliklerden biridir?

Soru 15:

Beyin yıkama ve sosyal baskı gibi zorlamalar sonucu din değiştiren tip aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi bireylerde dini inanış arttıkça azalan durumlardan biri değildir?

Soru 17:

Dini açıdan değerlendirildiğinde tövbe nasıl bir hareket olarak adlandırılmaktadır?

Soru 18:

Baldwin teorisine göre olayların gerçek yüzünün, fikirler ve idealler vasıtasıyla gerçekleştirilen derin düşünmenin ötesine gidebilecek kadar doğrudan algılanmasını içeren evre aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 19:

I. Din insana sınırlarını ve görevlerini bildirerek vicdanında büyük bir sorumluluk duygusu uyandırır. II. Kişinin kendi öz karakteri, duygu ve gönül dünyasında yer tutar III. Dini inanç, öğreti, ahlak ve kutsalla ilgili tutum ve davranışlardan oluşur IV. İnanan bireyler arasında bir gönül birliği, ortak amaç ve hedefler belirleyerek dini grup, cemaat ve birliklerin oluşumuna olanak sağlar Yukarıdakilerden hangileri dinin işlevsel tanımının unsurlarındandır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi orta yaş dönemindeki bireylerin dine yönelimlerini etkileyen en temel faktörlerden biridir?