logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Din Psikolojisi

Soru 1:

Rizzuto’ya göre Tanrı tasavvurun oluşumunda hangi imaj başat rolü oynar?

Soru 2:

“Tanrı” kavramı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi ergenlik döneminde tam bir dini bağlanmaya engel olabilen durumların dışında kalır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Kur’an’da belirtilen dua etme şeklidir?

Soru 5:

Ülkemizde yapılan araştırmalara göre, en dindar lise aşağıdakilerden hangisi olmuştur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi orta yaşta dinî ilginin yeniden yükselişe geçmesinde etkili olan faktörlerin dışında kalır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi din psikolojisinin konuları arasında yer almaz?

Soru 8:

I. Dini inançları eyleme dönüştürerek toplumsal paylaşımın konusu haline getirirler. II. Dindarlığın toplumsal boyutunu oluştururlar. III. Dini ritüeller salt ibadet ya da dinî pratikle özdeşleştirilemeyecek kadar geniş bir kavramsal içeriğe sahiptir. IV. Dinî ritüeller inanca toplumsal bir boyut katmaktadır. V. İnanan insanlar, dinî inanç ve duygularını topluca, bir arada törensel biçimde ortaya koyma eğilimlerine cevap verirler. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri dini ritüellerin özellikleri arasında sayılabilir?

Soru 9:

Tanrı tasavvuru kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 10:

Bağlanma ve din ilişkisi çerçevesinde, ana babaları veya ilk bakıcılarıyla güven eksenli bir ilişkiye sahip olmayan bireylerin, bu eksikliği “sevgi dolu, kişisel ve ulaşılabilir bir Tanrı”ya inanarak telâfi etmeye eğilimli olacaklarını öngören “..........................................” geliştirilmiştir. Yukarıda boşluk bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 11:

Din değiştirme sonucunda aşağıdakilerden hangisinde değişiklik olmaz?

Soru 12:

Tanrı’nın her şeyi yaratan, her şeye gücü yeten, her şeyi bilen, her şeyi gören gibi yetkin vasıflarla tasavvur edilmesi hangi kavramla açıklanabilir?

Soru 13:

Din-dindarlık ve insan ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda, aşağıda yer alan ifadelerden hangisinin doğru olduğu söylenebilir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi inanç ile ilgili olarak Kur’an’da yer alan olumlu nitelemeler arasında bulunmaktadır?

Soru 15:

Glock ve Stark tarafından ortaya konan dindarlığın boyutlarından değildir?

Soru 16:

I. Ana-baba ile ilişkiler II. Diğer önemli kişi ve gruplarla ilişkiler III. Kendilik kavramı veya öz-saygıya ilişkin duygular IV. Tanrı konusundaki öğrenim ve Tanrı’nın insanlıkla ilişkisi V. Dini uygulama, dua, ibadet, kutsal metin okuma, dini tartışmalar ve kişinin kendi düşünceleri Yukarıdakilerden hangisi/hangileri bireyin Tanrı tasavvurunu biçimlendirilen faktörler arasında yer alır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılık döneminde dua, ibadet ve dinî uygulamanın sıklık ve sürekliliğindeki artışın sebeplerinden biri olabilir?

Soru 18:

Genel olarak il ve büyük şehir gibi nüfusun yoğun olduğu yerleşim birimlerinde yaşayanlar, diğer daha küçük yerleşim birimlerinde yaşayanlara oranla dine daha ilgisiz ve uzak durmaktadırlar. Aşağıdakilerden hangisi bunun nedenlerinden birisidir?

Soru 19:

Nörobiyoloji kavramı ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 20:

Karşısındakine güven vermek, güven duymak, tasdik etmek ve gönülden benimsemek anlamını taşıyan terim aşağıdakilerden hangisidir?