logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Din Psikolojisi

Soru 1:

“İnsanın tabiatüstü özelliklere sahip bir varlık olarak algıladığı Tanrıyla kurduğu ruhsal ve manevi ilişki” şeklinde ifade edilen tanım aşağıdakilerden hangi kavrama aittir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi din psikolojisinin araştırma konularından biri değildir?

Soru 3:

I. İnsanların kontrol ve özsaygı duygularını besleyici olma II. Kaygının azaltılması konusunda alternatifler sunma III. Ümit aşılama IV. Sosyal bütünleşmeyi destekleme V. Kişisel mutluluğu çoğaltma Yukarıdakilerden hangisi/hangileri dini inançların işlevleri arasında sayılabilir?

Soru 4:

I. Dini Topluluk ve Gelenek II. Dini Nesneler III. Dini yargılar IV. Dini Tasavvurlar V. Dini Şahıslar VI. Dini uygulama, eylem ve etkinlikler Yukarıdakilerden hangisi/hangileri öznel gerçeklik olarak dini meydana getiren unsurlardandır?

Soru 5:

İslam dünyasında psikolojik bakış açısıyla insanın iç dünyasını inceleyen ilk bilgin aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi dinin işlevlerinden biridir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi iç güdümlü dindarlığı ifade etmez?

Soru 8:

Aşağıdaki araştırmacılardan hangisi dindarlığın psiko-dinamik bir gelişmeye bağlı olduğunu ileri sürmüştür?

Soru 9:

Din psikologları çeşitli konular üzerinde araştırma yapmaktadır. Sevgi, diğerkamlık, şükran, bağışlayıcılık, alçak gönüllülük gibi değerlerin dindarlıkla ilişkisi aşağıdaki araştırma konularından hangisini yansıtmaktadır?

Soru 10:

Ne cins olursa olsun, her ruhsal tedavinin (psikoterapi) üç özelliği olduğunu açıklayan görüş hangisidir?

Soru 11:

Dindarlığı içgüdümlü/dışgüdümlü olarak iki farklı yönelim şeklinde tanımlayan bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

I. Din ve biyoloji II. Dinin tabiatı ve işlevleri III. Dinin sosyal kaynakları IV. Kutsallık algısı Yukarıdakilerden hangileri din psikolojisi araştırma konularından dindarlığın kaynaklarının çalışma alanlarındandır?

Soru 13:

I. Üniversiteyle birlikte girilen yeni bir sosyal çevre II. Yeni bir arkadaş grubu III. Ailesinin yaşadığı şehirden uzakta bulunmanın getirdiği serbestlik ortamı IV. Ataerkil toplumsal cinsiyet anlayışı V. Modern hayatın dışında kalma Yukarıdakilerden hangisi/hangileri ergenlik ve ilk yetişkinlik döneminde kişinin dine olan ilgisinin zayıflama sebepleri arasında yer alır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi dindarlığın tanımıdır?

Soru 15:

İnsanın ihtiyacı olan anlam arzusunu tatmin etmek Modern insanı içine düştüğü  anlamsızlıktan kurtarmak Anlam arzusu engellendiği ve engelin çözümlenmediği durumlarda insan, anlamsızlığa düşer. İnsan içine düştüğü anlamsızlıktan ancak anlam arzusuna yeniden işlerlik kazandırmakla kurtulabilir. Amacı ve ilkeleri yukarıda belirtilen yaklaşım ve terapi türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Yaşlanma ile birlikte dini hayatta kayda değer önemli değişimlerin ortaya çıkmadığını öne süren kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi dinin diğer ahlak kaynakları (vicdan, toplum, sezgi, akıl vb) arasında daha kuvvetli bir kaynak olarak öne çıkmasının temel sebebi olarak gösterilebilir?

Soru 18:

I. Bireyin kişisel eğilimleri II. Dini kabuller ve dinden beklentiler III. İnanılan dinin mahiyeti IV. Dinin toplumsal etkisi V. Kültürün dine yüklediği anlam Yukarıdakilerden hangisi/hangileri cinsiyetle dindarlık arasındaki ilişkiyi etkileyen psiko-sosyal faktörler arasında sayılabilir?

Soru 19:

Kadınların erkeklere göre daha dindar olmalarını açıklayan görüşler arasında değildir ?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi din psikolojisinin konuları arasında yer almaz?