logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Din Psikolojisi

Soru 1:

Yaptıkları çalışmalar sonucunda yaş ilerledikçe genel dindarlık, sosyal dindarlık, Tanrı’ya adanmışlık ve tövbe etme eğilimlerinde artış gözlemleyen araştırmacılar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 2:

I. Dini gruplar arasındaki ilişkiler II. Dindarlığın tanımı ve ölçülmesi III. Dini gelişim IV. Dindarlığın kaynakları V. Din ve ruh sağlığı Din psikologlarının üzerinde araştırma yaptıkları konular her gün artmaktadır. Yukarıdakilerden hangisi din psikolojisinin araştırma konuları arasındadır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi maneviyatçılığın eleştirilerinden biri değildir?

Soru 4:

Dini hayatın şekillenmesinde yaş değişkenin etkisi araştıran bilim adamlarının benzer sonuçlar ile kuram haline getirdikleri kuram hangileridir ?

Soru 5:

“Tek bir dine inanan bir toplumda bile, esasen inanların sayısı kadar dindarlık biçimlerinden bahsedilebilir.” Yukarıda yer alan ifadeye göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

Din Psikolojisinin modern zamanlardaki asıl kurucusu ve atası kabul edilen ve kendine özgü sınırları içerisinde tecrübi(empirik) bir disiplin olarak gelişmesi için temellerini atan kişi kimdir?

Soru 7:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi dini özsel olarak tanımlar?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi ‘manevi yaşam’ ı tanımlar?

Soru 9:

I. Kimlik sahibi, dürüst ve samimi olmak II. Kişisel sorumluluk duygusu kazanmak III. İşlerini Allah'ın takdirine bırakmak. IV. Kişisel duyarlılıkta derinleşmek V. Stres ve krizlerle başa çıkma konusunda uyum sağlayıcı stratejiler geliştirmek Yukarıdakilerden hangisi/hangileri dinî inanç ve pratikler ekseninde şekillenen değerlerin psikoterapiye katkıları arasında yer alır?

Soru 10:

Kadınların erkeklere oranla daha dindar olduklarını açıklayan araştırmaların kaynağı nedir?

Soru 11:

Hemen bütün dinî öğretilerde inananlardan başkalarını sevmeleri, affedici ve yardımsever olmaları istenmektedir. Bu durum dindarlığın aşağıdaki etki ve işlev alanlarından hangisiyle yakından ilişkildir?

Soru 12:

I. İnsanların kontrol ve özsaygı duygularını besleyici olma II. Kaygının azaltılması konusunda alternatifler sunma III. Ümit aşılama IV. Sosyal bütünleşmeyi destekleme V. Kişisel mutluluğu çoğaltma Yukarıdakilerden hangisi/hangileri dini inançların özellikleri arasında sayılabilir?

Soru 13:

I-Psikoterapi II-Neoterapi III-Logoterapi IV-Fizyoterapi Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Anlam Arayışını öğretisinin merkezi-ne yerleştiren yaklaşımdır?

Soru 14:

‘Allah, tanrı, peygamberi; helal-haram, günah-sevap, aforoz etme, cennet- cehennem, ibadet, namaz, ‘Allah razı olsun’’ vb. dini niteleyen kavramlar, kültürel gerçekliklerden hangisini oluşturmaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi ‘manevi yaşam’ı tanımlar?

Soru 16:

I. Sosyal kültürel çevre II. Dindarlığın boyutu III. Eğitim öğretimin içeriği IV. Eğitim öğretimin süresi V. Dini organizasyonlara katılım Öğrenim durumu ve dindarlık ilişkisi bazı faktörlere bağlı olarak değişim göstermektedir? Yukarıdakilerden hangisi bu faktörler arasındadır?

Soru 17:

Batı dünyasında yapılan bir araştırmada kadınlar; dinin inanç, ibadet ve duygu boyutunda; erkekler ise, bilgi boyutunda daha yüksek puan almışlardır. Söz konusu araştırmayı yapan düşünür kimdir?

Soru 18:

Çocukların ilk dini etkilere açık ve istekli olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Yaş-dindarlık ilişkisinde geleneksel kurama göre dindarlığın gittikçe düştüğü en kritik yaş aralığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

İslam dünyasında Kur’ân-ı Kerim ve Hz. Peygamberin hadislerine bakılarak ‘ insan tabiatında değişmez evrensel bir öz olarak doğal inanma yeteneği’ anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?